IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GSMA все пак има амбиции да проведе мобилния конгрес в Барселона

Тазгодишното издание на MWC Barcelona ще включва по-строги мерки за безопасност заради Covid-19

21:30 | 08.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Глобалната мобилна индустрия планира да позволи на десетки хиляди международни посетители да се включат в едно от най-големите технологични събития в света, което е планирано да се проведе в Барселона през юни – MWC Barcelona. Това ще се случи повече от година, след като предходното издание беше отменено заради пандемията, пише Bloomberg.

GSMA, глобалната организация на телекомуникационните оператори, заяви, че всеки, който присъства, ще трябва да покаже негативен резултат от тест за Covid-19, за да получи достъп до  конгресния център Fira Gran Via, а тестовете ще се поварят на всеки 72 часа. За целта ще бъдат създадени центрове за извършването на бързи тестове на място, а организаторите обмислят използването на хотели за създаването на още такива пунктове.

На място ще бъдат приложени допълнителни мерки, за да може едно от най-важните бизнес събития в Европа да се състои. В това число влизат приложение за следене на контактите, подобрена климатизация на място и повече медицински служители в конгресния център.

„Към днешна дата вярваме, че можем да имаме около 45 хил. до 50 хил. посетители“, коментира в интервю главният маркетинг директор на GSMA Стефани Линч-Хабиб, допълвайки, че очаква интересът на посетителите да е голям.

„Около 80% от нашите топ 100 клиенти се ангажираха с тригодишно участие, когато отменихме събитието миналата година“, посочва тя.

Конгресът ще бъде тест дали пандемията е под достатъчен контрол, така че да се провеждат събития на място и те да са достатъчно сигурни. MWC, което през 2019 г. привлече 109 хил. души от 198 държави, беше едно от първите големи събития в Европа, които бяха отменени през февруари миналата година заради пандемията.

Линч-Хабиб заяви, че 17 хил. души са посетили MWC Shanghai през февруари тази година и не е имало потвърдени случаи на Covid-19 на място. Това засилва надеждите, че по-големият конгрес в Барселона може да бъде проведен безопасно.

Не само GSMA гледа смело напред. Web Summit, което обичайно е по-голямо от MWC Barcelona, се планира за провеждане в Лисабон през ноември с над 70 хил. души, коментира говорителка на събитието пред Bloomberg.

Същевременно не всички са убедени, че моментът е подходящ за големи струпвания на хора. Питър Диамандис, основател на XPrize Foundation, твърди, че е бил „притеснен“, след като през януари е бил домакин на събитие, на което мнозина са се заразили с Covid-19, включително и самият той, въпреки че е имало изискване за бързи тестове и носене на маски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още