IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция опазва дигитално Древна Олимпия с помощта на Microsoft

Американската компания има амбиции да конкурира Facebook със собствени планове за метавселена

20:22 | 13.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Древна Олимпия ще бъде дигитално запазена в нова сделка между гръцкото правителство и Microsoft, предава BBC.

Сътрудничеството използва изкуствен интелект, за да картографира обекта, и добавена реалност, за да възстанови оригиналния дом на Олимпийските игри.

То позволява на зрителите да изследват района, такъв какъвто е бил преди над 2 хил. години.

Microsoft има амбиции да конкурира Facebook със собствени планове за т. нар. метавселена.

Компанията обяви неотдавна Microsoft Teams метавселена за срещи и иска да трансформира Minecraft и други игри, които притежава, за да ги превърне в по-обхватни 3D светове.

Сътрудничеството ѝ с гръцкото правителство означава, че хората ще могат да обикалят обекта от разстояние или лично с мобилно приложение за добавена реалност. В Олимпийския музей в Атина те могат да използват очила HoloLens, за да насложат дигитална версия на обекта.

Умните очила за добавена реалност на Microsoft HoloLens използват многобройни сензори, усъвършенствана оптика и холограми, за да показват информация в комбинация с реалния свят или да симулират виртуален свят.

Сред 27-те паметника, които ще бъдат запазени, са оригиналният Олимпийски стадион, храмовете на Зевс и Хера и работилница на известния скулптор Фидий.

Сградите се доближават максимално до оригиналните им форми и включват исторически хронологии на промените на обекта през годините, както и описания на артефакти от всеки период.

Чрез инициативата си „Културно наследство“ Microsoft си партнира с технологичната компания Iconem, която е специализирана в дигитализирането на исторически обекти в 3D формат.

Използвайки камери и дронове на място за правене на стотици хиляди снимки на обекта, Microsoft AI обработва след това снимките за създаване на модели.

„Културните въздействия на тази технология са безкрайни. За първи път посетители от цял свят могат виртуално да посетят родното място на демокрацията, древна Олимпия, и да преживеят историята от първо лице“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Президентът на Microsoft Брад Смит добави: „Проектът за дигитално опазване на Древна Олимпия е удивително постижение в културното наследство, което обединява човечеството и най-модерните технологии в полза на света и позволява на следващите поколения да изследват миналото ни по нови начини“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още