IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери са компрометирали външната имейл система на ФБР

От имейл акаунт на агенцията са изпратени имейли до поне 100 хил. получатели с предупреждение за възможна кибератака

14:00 | 14.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Хакери са компрометирали външната имейл система на Федералното бюро за разследване (ФБР) в събота, съобщава Bloomberg.

Хакерите са изпратили десетки хиляди имейли от имейл акаунт на ФБР с предупреждение за възможна кибератака, според Spamhaus Project, който проследява спама и свързаните с него киберзаплахи.

ФБР казва, че с Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата знаят „за инцидента тази сутрин, включващ фалшиви имейли от имейл акаунт на @ic.fbi.gov“.

„Това е продължаваща ситуация и към момента не сме в състояние да предоставим никаква допълнителна информация“, посочва се в изявление на ФБР.

ФБР разполага с множество системи за електронна поща, а тази, която изглежда е била хакната в събота, е публична, която агентите и служителите могат да използват за имейл комуникация с обществеността, според Остин Берглас, ръководител на професионалните услуги в компанията за киберсигурност BlueVoyant.

Има отделна имейл система, която агентите трябва да използват при предаване на класифицирана информация, казва още той.

„Това не е класифицираната система, която е била компрометирана“, посочва Берглас, който също е бивш помощник-специален агент, отговарящ за киберклона на офиса на ФБР в Ню Йорк. „Това е външен акаунт, който се използва за споделяне и съобщаване на некласифицирана информация“, смята той.

Атаките са започнали в полунощ в събота в Ню Йорк. Към 2 ч. сутринта е имало последваща кампания, според Spamhaus. Организацията с нестопанска цел смята, че спам съобщенията в крайна сметка са достигнали най-малко 100 000 пощенски кутии.

Имейлите са с тема „Спешно: заплаха в системите“. Съобщението е подписано от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и предупреждава получателите, че заплахата изглежда е експертът по киберсигурност Вини Троя, който миналата година е разследвал хакерската група The Dark Overlord.

Според Spamhaus към имейлите не е бил прикачен злонамерен софтуер. Групата спекулира, че хакерите може да са се опитвали да очернят Троя или да организират неприятна атака, за да залеят ФБР с обаждания.

Троя не е отговорил на искане за коментар. ФБР призовава потребителите да бъдат предпазливи и да съобщават за всяка подозрителна дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още