IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакнаха системата за градски транспорт в Сан Франциско

Агенцията за транспорт в града е предоставяла безплатни услуги през уикенда

09:24 | 29.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Агенцията за градски транспорт в Сан Франциско обяви, че е станала обект на кибератака, която е довела до проблеми със системите й за билети, ето защо е била принудена да предложи безплатни услуги по време на уикенда за Деня на благодарността, предава Ройтерс.

Хакерите са използвали софтуер, който блокира системите, докато не бъде платен откуп за отключването им.

Агенцията, известна като Muni, заяви, че е станала жертва на такъв тип атака още в петък. Пробивът е засегнал нейната вътрешна система, включително имейлите, но не е имал ефект върху услугите за безопасност на транспорта.

Агенцията е спряла част от дейностите си между петък и неделя, за да се опита да минимизира потенциалните щети върху потребителите, обяви говорителят Чол Роуз в имейл.

На уебсайта си агенцията написа, че "ситуацията е овладяна и приоритет е възстановяването на системите, така че да работят напълно".

Този тип атаки се увеличиха през последните години, като хакерите атакуват болници, полиции и други доставчици на важни услуги в САЩ и Европа.

Обикновено тези, които стоят зад нападенията, искат между няколкостотин до десетки хиляди долара или повече, за да предоставят дигиталните ключове за възстановяване на системите.

Говорителят на ФБР Пентрис Данър заяви, че агенцията е в контакт с представителите на Muni, но отказа да коментира дали ФБР е стартирала разследване по случая.

San Francisco Examiner писа, че някой, който твърди, че стои зад атаката, е обявил пред вестника, че иска 73 хил. долара. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още