IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хауърд Голд: Краят на разпродажбите в технологичния сектор може би наближава

Според колумниста на MarketWatch пазарът на ценни книжа има още дълъг път, преди дори да навлезе в съществена корекция

10:58 | 14.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Oсновните причини за истински мечи пазар не са на хоризонта?!<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Oсновните причини за истински мечи пазар не са на хоризонта?! Снимка: Ройтерс

"Последните няколко седмици бяха мъчителни за инвеститорите и изключително болезнени за глупците, които похарчиха всичките си пари в „най-горещите“ акции на биотехнологичните компании и на социалните мрежи", пише в свой коментар колумнистът на MarketWatch Хауърд Голд.

Книжата на Facebook и Tesla Motors изгубиха почти 20% от своята стойност, а популярни компании като Netflix и Amazon изтриха дори повече. Акциите на социалната мрежа за микросъобщения Twitter, която се качи на борсата през ноември миналата година с фанфари, са надолу с 40% от върха си и дори цената се намира там, където бе в първия ден от търговията. Индексът Nasdaq Biotechnology е слязъл със 17% от мартенския си връх.

Но по-широки индекси като технологичният Nasdaq Composite Index и индексът на малките компании Russell 2000 са се понижили с 10% или по-малко. От своя страна широкият S&P 500, който заби нов рекорд миналата сряда, е изгубил само 2,4% от стойността си.

По-рано Хауърд Голд бе писал, че през тази година фондовият пазар ще претърпи най-съществената си корекция от 2011 г. насам. Имайки предвид всичко казано дотук обаче сега той твърди, че това може и да не се случи.

Според него, ако това е корекция, е добре за пазара. Пазарите, които претърпяха прилични корекции или периодични разриви, остават по-стабилни по-дълго в сравнение с тези, които преживяват спукването на мини балони или застой. „Как тогава стигнахме дотук?“, пита Голд.

Никой не очакваше миналогодишното феноменално представяне. S&P 500 напредна с 30%, като и индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average не изоставаше. Годината и за двата индикатора бе най-добрата от 90-те години на ХХ век насам. От своя страна Nasdaq и Russell увеличиха с около 37% стойността си.

Акции на компании като Netflix, Micron Technology и Best Buy поскъпнаха почти тройно. Два от най-добре представящите се борсово-търгувани фондове като PowerShares Nasdaq Internet и iShares Nasdaq Biotechnology се изстреляха с над 60%, удвоявайки печалбите на индекса S&P 500. Ръстовете изглежда си заслужаваха усилията. Dow Jones записа 52 нови исторически рекода, докато S&P 500 – 45.

Но явно нещата се влошиха, когато сменихме календара, пише още Голд. През януари акциите поевтиняха, което е лош технически знак. От началото на 2014 г. до момента търговията е променлива. Стойността на S&P 500 е само с 10% над тази, отчетена към 31 декември 2013 г.

Но въпреки че водещите индекси се представят колебливо, „акциите на деня“ продължиха да поскъпват: Tesla, Netflix, Facebook и биотехнологичният борсово-търгуван фонд задминаха представянето на S&P 500, но само до края на март. По същото време акциите на малките компании в Russell 2000 се търгуват при почти 50 пъти печалбата - над 39 пъти печалбата, при която се продаваха през март 2000 г.

Обаче индивидуалните инвеститори изглежда не внимаваха. Запленени от представянето през 2013 г., те наляха пари в „горещите акции“, точно когато прегряваха.

Сега, по време на разпродажбите, те плащат цената за преследването на печалби, но ни правят и голяма услуга, пише оше Голф. Защото, когато напрежението в определени сектори изчезне, пазарът като цяло ще изглежда по-разумен.

В действителност като реши да изтегли своята нетрадиционна програма за покупки на активи и докато предполагаме, че увеличаването на краткосрочните лихвени проценти все още е далеч, Федералният резерв на САЩ и в лицето на неговия председател Джанет Йелън може би се опитват внимателно да спукат мини балоните на пазара, подхранени от облекчените кредитни условия. И всичко това при положение, че в следващите няколко години възстановяването ще бъде бавно. Това е трудна задача, но би бил един чудесен трик, ако Йелън успее да го изиграе.

Секторите, подхранвани от спекулативна треска и евтини пари – биотехнологичният, социалните мрежи след излизането им на пазара и най-популярните акции – получават своето възмездие. Но като цяло пазарът на ценни книжа има още дълъг път преди дори да навлезе в съществена корекция.

Много неща могат да я причинят - слаби печалби за първото тримесечие, лоши икономически данни и фактът, че навлизаме в две от най-лошите тримесечия за акциите в четиригодишния цикъл на президентски избори.

Но основните причини за истински мечи пазар - предстояща рецесия или дефлация, ултрависоки коефициенти цена/печалба или бързо повишаващи се лихвени проценти - не са на хоризонта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още