IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хилари Клинтън: Силициевата долина се връща назад

Според бившия държавен секретар технологиите имат цена и тя е под формата на работни места в индустрията

13:12 | 25.02.15 г.
<p>
	Хилари Клинтън. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Хилари Клинтън. Снимка: архив Ройтерс

Хилари Клинтън предупреди, че технологиите имат „истинска човешка цена“. Тя използва речта си, изнесена в сърцето на Силициевата долина, за да подчертае потенциала на технологиите за автоматизиране на работните места и как настъпващите промени оказват натиск върху заплатите на обикновените хора, пише Financial Times.

В първата си публична реч за тази година Клинтън призова в заседателните зали на технологичните компании да има повече жени. Освен това говори за по-добрите работни права на хората, които работят почасово в компаниите, и на тези, грижещи се за сигурността в Силициевата долина.

Изправена пред множество жени, работещи в технологични компании като Intel, Cisco и Google, Клинтън заяви, че технологичната промяна може да донесе голям прогрес, но изрази и притеснението си, че Америка трябва да се съсредоточи върху повишаването на работните заплати.

По думите на Клинтън по-добрият достъп до наука, технологично образование и помощите за работещи родители ще бъдат печеливши ходове за икономиката.

"Връщаме се назад в област, в която всички трябва да се движим напред“, коментира Клинтън, подчертавайки че има спад в процента на жените, които получават научни степени в сферата на компютърните науки от 80-те години насам. „Буквално можем да преброим на пръстите на едната ръка броя на жените, дошли тук и превърнали мечтите си в бизнес за милиарди долари“.

Речта сложи край на мълчанието на Клинтън на фона на слуховете, че бившият държавен секретар и сенатор за Ню Йорк възнамерява да се кандидатира за президент през 2016 г. като представител на демократите, въпреки че тя все още не е обявила кандидатурата си.

Хилари Клинтън не беше правила значими изявления през тази година. От своя страна, Джеб Буш, синът на бившия президент Джордж Буш и брат на Джордж Уокър Буш, прекара последните няколко седмици в оформяне на посланието на кампанията си като кандидат на републиканците.

В речта си в Силициевата долина Хилари Клинтън подчерта своите роли на майка и баба и говори за опита си като млад адвокат във фирма, докато била бременна. Стратегията на Хилари Клинтън се различава от предишния повод за кандидатурата ѝ за президент през 2008 г., когато кампанията ѝ залагаше преди всичко на силата и опита.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още