IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hitachi прекратява производството си на телевизори

Решението е логично следствие от малко успешни мерки за намаляване на разходите и ожесточаващата се конкуренция

13:30 | 23.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Японската компания за потребителска електроника Hitachi заяви, че няма да произвежда телевизори от края на септември, предаде BBC.

Технологичният гигант ще сложи край на производството в Япония, след като преди две години възложи на външни изпълнители в чужбина производството на телевизори. Така компанията ще продължи да продава тези устройства, които се предлагат под бранда Wooo.

Решението на компанията е логично следствие от малко успешни мерки за намаляване на разходите и ожесточаващата се конкуренция. Още през 2008 г. Hitachi се изтегли от джойнт венчър за производство на панели за LCD-телевизори.

Краят на производството на плазмени монитори се случи през следващата година, а през есента на 2010 г. бе прекратено и производството на телевизори във фабриките на компанията извън Япония. През 2010 г. компанията е на пето място сред шестте най-значими японски производители, но моделите Wooo държат пазарен дял от едва 4,6%.

Японските производители на телевизори продължават да изпитват затруднения заради силната йена и ниските маржове на печалба. Печалбите в сектора спадат заради ниската готовност на купувачите да плащат повече за по-скъпите устройства.

През миналата седмица рейтинговата агенция Moody's намали рейтингите на Sony и Panasonic, като обясни действията си със загубите в двете подразделения за телевизори.

През август стана ясно, че Hitachi, Sony и Toshiba ще слеят операциите си за производство на екрани с течни кристали (LCD), с което са на път да създадат най-голямата компания за производство на LCD екрани, използвани в мобилни телефони, камери и таблети в света.

Операцията ще бъде финансирана на 70% от общата стойност в размер на 2,6 млрд. долара от японското правителство. Обединявайки усилията си, трите компании ще завладеят повече от 20% от глобалния пазарен дял, което ще им помогне в битката срещу големия конкурент Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още