IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honeywell показва апетита си към дроновете

Компанията създаде ново звено, в което работят стотици служители

17:33 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Доставчикът на космически продукти Honeywell International днес обяви, че започва бизнес с безпилотни въздушни системи, залагайки на автономните авиационни предложения - дронове, летящи таксита и безпилотни карго превозни средства, предава Ройтерс.

Ръководителят на новия бизнес Стефан Файмат заяви, че Honeywell очаква пазарът на хардуер и софтуер за градски въздушни таксита, карго превози и друг бизнес с дронове да достигне 120 млрд. долара до 2030 г., а компанията има шанс да си извоюва 20% от него. Той отказва да каже към каква част от пазара се цели Honeywell, като допълва, че само това звено има стотици служители и множество инженери.

Honeywell не произвежда дронове, но предлага автономни системи за контрол на полетите и авиационна електроника. Компанията залага на новото бизнес начинание в момент, в който пандемията предизвиква скок в интереса към доставките с дронове. Файмат твърди, че това ускорява програмите за карго доставки с дронове на част от нейните партньори. Сред партньорите на Honeywell се нареждат подкрепената от Intel Volocopter, базираната в Словения Pipistrel, която прави малки летателни апарати, както и британската Vertical Aerospace, която миналата година тества прототип на летателно средство, което може да носи 250 кг товар и да лети с 80 километра в час.

Звеното за рисков капитал на Honeywell е инвестирало и в южнокалифорнийската AirMap - система за автоматизиран контрол на въздушния трафик на дронове, както и в базираната в Швейцария Daedalean, която разработва автономни летателни контроли.

"Опитваме се да заложим кой ще има най-добрия дрон. Искаме да продаваме дронове на всички", коментира Мъри Грейнджър, който е ръководител на Honeywell Ventures. Файмат твърди, че неговото звено работи по пилотен проект за използването на QR кодове за автономно приземяване и разработва система, която може да помогне на летателните апарати да се ориентират на местата, където GPS-ът може да се провали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още