IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hrvatski Telekom навлиза в Черна Гора със сделка за 123 млн. евро

Това е първа стъпка в стратегията на компанията за разширяване и позициониране като един от водещите телекомуникационни играчи в региона

12:35 | 13.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Водещият хърватски телекомуникационен оператор Hrvatski Telekom е сключил договор за покупката на черногорския Crnogorski Telekom за 123,5 млн. евро. Продавач е унгарската Magyar Telekom, съобщиха компаниите.

Това е най-голямото придобиване на хърватския телеком досега и първа важна стъпка в стратегията за разширяване и позициониране като един от водещите телекомуникационни играчи в региона, отбелязва в. "Утрински весник".

Hrvatski Telekom (HT) е подписал с Magyar Telekom договор за покупката на 76,53% от акциите на Crnogorski Telekom. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на този месец. Тъй като става дума за трансакция в рамките на групата Deutsche Telekom, не е необходимо специално разрешение от Агенцията за конкуренция на Черна гора.

По-конкретно, става дума за две независими компании с един и същи мажоритарен собственик, които са публични и имат миноритарни акционери, а бизнес ходовете им са независими от мажоритарния собственик.

Според хърватския телеком това придобиване ще открие достъп до пазара в Черна гора и ще създаде предпоставки за насърчаване на износа на хърватски продукти и услуги в страната. Като се има предвид, че HT пряко и непряко генерира повече от 3% от хърватския брутен вътрешен продукт (БВП), в крайна сметка сделката ще има положителен ефект върху икономическата активност, заетостта и приходите от данъци в Хърватия.

Също така от HT очакват сделката да има положителен ефект върху бизнеса и финансовите резултати.

Crnogorski Telekom е най-голямата телекомуникационна компания в Черна гора и предоставя пълен спектър от фиксирани и мобилни телекомуникационни услуги. През първите девет месеца на 2016 г. компанията реализира приходи в размер на 69,4 млн. евро и EBITDA (печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация) в размер на 24 млн. евро.

По отношение на мобилната мрежа към края на третото тримесечие на миналата година компанията има 368,6 хил. потребители на мобилни телефони и е втори играч на пазара с дял от 32% от потребителите на мобилни телефони.

Основните конкуренти на компанията са Telenor и местната m:tel. Въпреки това черногорският телеком е абсолютен лидер с 93,6% дял от пазара на фиксирана телефония. В края на 2015 г. компанията има 588 служители.

Групата на HT вече присъства в региона с ИТ компанията Combis, която е много успешна в региона, където реализира почти 11 на сто от общите приходи. От HT обявиха, че ще продължат да се развиват на пазара в региона, като се опитат да се възползват от всички възможности. Регионалното разширяване е един от най-важните компоненти в стратегията на компанията.

Борсата реагира положително на сделката, като хърватският индекс Crobex нарасна с 1% до най-високото си ниво през последните шест години. Цената на акциите на HT се повиши с 4,68% вчера, като в един момент достигна 180 куни - най-високото ниво от септември 2013 г. В същото време цената на акциите на Crnogorski Telekom отчетe леко повишение.

Възможностите за разширяване в телекомуникационния бизнес в региона

На регионалния телекомуникационен пазар все още няма голяма приватизационна вълна на държавни телекоми, които са предимно най-силните компании на своите пазари, въпреки направените няколко опита за това, пише "Утрински весник".

Най-големите телекоми, според броя на потребителите и приходите, са главно държавни. Примери са Словения, Сърбия, Босна и Херцеговина, която има три национални телекома. Опция за купуване има, тъй като се очаква, че тези телекомуникационни компании рано или късно, поне частично, ще бъдат приватизирани. Опити вече имаше, но в крайна сметка страните се оттеглиха и прекъснаха процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още