IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC продължава да буксува

Компанията очаква до 17% спад в приходите за първото тримесечие

10:52 | 04.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HTC продължава да буксува

Тайванският производител на смартфони HTC Corp очаква за първото фискално тримесечие на годината да отчете същите приходи или с до 17% по-ниски от тези за предходната четвърт, съобщава Ройтерс. Причината продължава да са Samsung и Apple, които успешно управляват пазара на смартфони и оставят все по-малко място за останалите производители.

Пазарният дял на бившия поддоставчик намалява рязко от втората половина на 2011 г. заради бързо нарастващата доминация на iPhone на Apple Inc и гамата Galaxy на Samsung Electronics Co Ltd.

За първото тримесечие на годината HTC очаква приходи между 50 и 60 милиарда тайвански долара - около 1,69 и 2,03 милиарда щатски долара. Такъв резултат би бил по-нисък или същият спрямо четвъртото тримесечие на предходната фискална година, когато компанията отчете 60 млрд. тайвански долара. За същия период година по-рано HTC се радваше на приходи от над 65,75 млрд. тайвански долара.

В анкета на Thomson Reuters 18 анализатори предвидиха, че HTC може да отчете продажби от 62.77 млрд. тайвански долара за тримесечието. 

HTC очаква среден марж на печалбата за първото тримесечие в размер на между 21 до 23 на сто, същото или по-ниско равнище от постигнатото година по-рано. Оперативният марж се очаква да е в размер на 0,5 до 1,0 процент, тоест на същото или по-ниско равнище от миналогодишното.

По-слабите от очакваните приходи за първото тримесечие следват 91% годишен срив в нетната печалба на тайванската компания през четвъртото тримесечие. Анализаторите се съмняват, че 2013 г. ще бъде годината за обрат за HTC, защото марката изостава далеч зад Apple и Samsung.

Все пак някои смятат, че следващата версия на флагмана с кодово име "M7", която се очаква да се появи в средата на този месец в Ню Йорк и Лондон, може да даде на компанията за първи път поне за няколко месеца предимство по отношение на функции, като например камера с по-висока резолюция.

Samsung Electronics, топ производителят на смартфони в световен мащаб, заяви през миналия месец, че очаква глобалният пазар да се свие през първото тримесечие след силното четвърто тримесечие. Цялостният пазар на телефони ще нарасне с едноцифрен процент на годишна база, докато сегментът на смартфоните ще се забави.

Силните продажбите на смартфони са причина за 89%-ното увеличение на оперативната печалба на корейската компания в периода октомври-декември до рекордните 8,3 млрд. долара.

Базираната в Купертино Apple, която се сблъсква със силната конкуренция на Samsung, преживя срив на цената на акциите си в края на миналия месец, когато прогнозира по-ниски приходи в размер на между 41 млрд. до 43 милиарда долара за текущото фискално тримесечие, спрямо 54,5 милиарда долара през предходното тримесечие и под средната прогноза от над 45 млрд. долара.

В понеделник акциите на HTC паднаха с 1,6 на сто спрямо ръст от 0,9% на целия индекс. Акциите отчитат спад от 40% от началото на годината, спрямо 12%-ен ръст на тайванския борсов индекс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
Разбира се, че е от днес. Нямаме практика да публикуваме по-стари от няколко часа новини, ако не става дума за коментар или анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
rrado
преди 11 години
От коя дата е тази новина?Моля слагайте дати за да можем да се ориентираме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още