IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei и ZTE могат да влязат в търговското споразумение на САЩ и Китай

Вашингтон не обсъжда възможността за сваляне на обвиненията срещу Huawei, заяви Доналд Тръмп

11:08 | 23.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че има вероятност китайските телекомуникационни компании Huawei Technologies и ZTE Corp да бъдат включени в търговското споразумение, което в момента се договаря между Вашингтон и Пекин.

Министерството на правосъдието в САЩ обвини Huawei и нейният главен финансов директор в нарушаване на американските санкции срещу Иран и опит за скриване на незаконните практики, съобщава Ройтерс.

По отделно дело ведомството съди производителя на телекомуникационно оборудване в кражба на технологии от компанията T-Mobile US Inc.

Пред репортери в Белия дом американският президент заяви, че към момента Вашингтон не обмисля възможността да бъдат свалени обвиненията срещу Huawei. Въпросът за действията на компанията ще бъде повдигнат идните седмици, но „сега не е нещо, което обсъждаме“.

Миналата година американските производители на оптична техника получиха забрана да продават свои продукти на другата китайска компания ZTE за срок от седем години. Мярката бе наложена, след като през 2017 г. фирмата се призна за виновна по обвинения в конспирация за нарушаване на американските санкции срещу Иран.

Бизнесът на ZTE се върна към нормалното си състояние, след като компанията плати 1,4 млрд. долара глоби и подмени целия си управителен съвет, като преди това тя трябваше да заплати друга глоба от 2017 г. в размер на близо 900 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още