IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei и ZTE вече няма да могат да се борят за японски държавни поръчки

Решението е взето на фона на притесненията за пробиви в сигурността, които накараха САЩ и други страни да забранят някои доставки от двете компании

12:05 | 10.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японското правителство реши да забрани на китайските технологични компании Huawei и ZTE да получават държавни договори и да участват в държавни поръчки на територията на Япония от април догодина, съобщи в понеделник БТА, позовавайки се на агенция Киодо.

Мярката е приета след заседание, посветено на киберсигурността, с участието на японски министри и представители на различни ведомства.

За нас е изключително важно да не купуваме оборудване, което има зловредни функции, включително кражба на информация, посочи на пресконференция в Токио правителственият говорител Йошихиде Суга.

Решението е взето на фона на притесненията за пробиви в сигурността, които накараха САЩ и други страни да забранят на двете китайски компании да доставят инфраструктурно оборудване. Според американски чиновници на устройствата на тези компании могат да се сложат програми, с чиято помощ могат да се проследяват потребителите. От Huawei многократно са отхвърляли обвиненията.

Финансовият директор на Huawei Мън Ванчжоу бе задържана в Канада по искане за екстрадиране от САЩ във връзка с обвинения в нарушаване на американските търговски санкции срещу Иран, припомня БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още