IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei отрече да е свила поръчките си към големите си доставчици

Nikkei писа, че компанията дори е спряла част от поръчките си, но компанията не е съгласна с твърденията

16:56 | 06.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Huawei Technologies е свила или спряла поръчките до големите си доставчици на компоненти за смартфони и телекомуникационно оборудване след като попадна в черния списък на Съединените щати, пише Nikkei. Компанията отрича тези твърдения.

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) потвърди, че поръчките от Huawei са спаднали, след като американският президент Доналд Тръмп наложи забрана на националната компания заради опасения за националната сигурност, сочи статията във вестника.

Освен това Huawei е понижила прогнозата си за общият брой смартфони, които ще продаде през втората половина на 2019 г. с „около 20 до 30%“ от предишната оценка, пише Nikkei, цитирайки източници, запознати с въпроса.

"Глобалните ни производствени нива са нормални, без някакви значими корекции в някоя посока“, коментира говорителят на Huawei пред Ройтерс, допълвайки, че няма „никаква промяна“ в таргетите за продажбите на смартфони.

TSMC не е отговорила на запитванията за коментар. Но преди това е заявила на годишната си генерална среща тази сряда, че ходът на Вашингтон да забрани американски компании да правят бизнес с Huawei ще има краткосрочен ефект върху последната, въпреки че има оптимистична прогноза за годината.

През май администрацията на Тръмп добави Huawei в търговския си черен списък. Това постави компанията и дъщерните ѝ компании в повече от 20 страни в специален списък на Министерството на търговията – ход, който забранява на фирмата да купува компоненти от американски компании без да получи одобрение от правителството.

От този момент насам глобални технологични компании започнаха да късат връзките си с китайския телекомуникационен гигант и да се съобразяват с американската забрана. Google Например спря трансфера на част от хардуера, софтуера и техническите услуги към Huawei.

Lumentum Holdings, която прави оптични компоненти, е спряла всичките си доставки до Huawei, а американският производител на чипове Qorvo заяви, че очаква приходите му за първото тримесечие да понесат удар от 50 млн. долара заради проблемите с доставките към Huawei.

Китайската компания може да купува американски стоки до 19 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още