IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei се оказа основен спонсор на визитите на австралийските депутати в чужбина

Връзките на китайската компания стават все по-голям проблем в редица държави

16:20 | 26.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската технологична компания Huawei беше обявена за най-големия корпоративен спонсор на пътуванията в чужбина на австралийските политици – седмици преди следеното отблизо решение дали китайската телекомуникационна група ще получи разрешение да достави оборудване за следващото поколение мобилна мрежа в страната, пише Financial Times.

В доклад на Института за стратегическа политика на Австралия се посочва, че Huawei е платила всички разходи по 12 пътувания до Китай на депутати през последните осем години, което е еквивалентно на повече от едно на всеки пет пътувания, спонсорирани от компании от 2010 г. насам. Сред тях са пътувания на министъра на външните работи Джули Бишъп и на търговския министър Стив Киобо, съответно през 2012 г. и 2013 г.



Базираната в Шънджън Huawei е причина за притеснения за китайски шпионаж. Тя е изградила мрежа от връзки с политици, университети и представители на индустрията. Сега фирмата иска да спечели от пускането на супер бързата 5G технология, но усилията ѝ са възпрепятствани в Австралия, САЩ и Канада заради действия и потенциални връзки, свързани с китайското правителство.

През 2012 година Канбера наложи забрана за доставката на оборудване на Huawei за National Broadband Network за 49 млрд. австралийски долара, позовавайки се на опасения за националната сигурност.

Huawei се сблъска и с почти пълна забрана за продажби в САЩ, където националните телекомуникационни доставчици нямат право да купуват от нейното оборудване, нито да продават нейните смартфони, което ефективно пречи на компанията да се цели в американския потребителски пазар, който е свързан с множество партньорски договори.

Huawei е основен доставчик на 4G оборудване в Австралия и твърди, че изключването ѝ от 5G мрежата ще има „огромно значение“ за нейния местен бизнес.

Джон Лорд, председател на Huawei Australia, коментира пред Bloomberg TV, че компанията е ангажирана с „добри и редовни“ разговори с правителството по отношение на 5G.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още