IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei спира част от дейността си в Русия

Компанията се опитва да избегне нови санкции от САЩ

11:14 | 13.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Китайският телекомуникационен гигант Huawei Technologies, който вече страда от американските санкции, се подготвя да се оттегли от Русия, като пуска в отпуск служители и спира сключването на нови договори с оператори, пише Forbes Русия, цитиран от South China Morning Post.

През април Huawei е пуснала в отпуск за месец част от персонала си в офиса в Москва, след като е спряла всичките си поръчки на пазара, сочи статията, публикувана миналата седмица. Тя се позовава на информация от анонимни източници. Освен това компанията е съкратила работни места в своя маркетинг отдел.

Базираната в Шънджън компания е отказала да коментира въпроса.

Всичко това се случва в момент, в който компаниите, които все още оперират в страната, се борят да избегнат следващите санкции на САЩ и Европа след началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари. Американското министерство на финансите обяви редица нови санкции по-рано този месец – ход, разглеждан като предупреждение за китайските фирми.

В допълнение към статията на Forbes местният вестник „Известия“ този месец писа, че Huawei е спряла сключването на нови договори до края на март за доставки на мрежово оборудване на руски оператори. Според статията част от служителите в Москва са получили нареждане да работят от вкъщи. Huawei може да преоцени продуктовото си портфолио в Русия и продължава да продава оборудване, произведено без американски технологии, твърдят анонимни източници.

Гуо Пин, заместник-председател в Huawei, в края на март каза, че компанията оценява рисковете за дейността си, свързана с руската инвазия.

„Забелязахме, че някои страни и региони въведоха политики, които са сложни и постоянно променящи се. Huawei все още внимателно оценява тези политики“, коментира Гуо в отговор на въпрос дали Huawei ще се оттегли от Русия, за да избегне допълнителни санкции.

Редица китайски компании се оказаха засегнати от налагането на санкции от западните страни срещу Русия в началото на войната. Съгласно американските експортни санкции всякакви технологични стоки, произведени от чужди страни чрез американско оборудване, софтуер или технологии, не могат да бъдат изнасяни за Русия.

В резултат на това много технологични компании продължиха да държат твърдо на своята дейност в страната, рискувайки вторични санкции за нарушаване на тези, които са вече действащи. Списък, съставен от екип от университета в Йейл, който проследява операциите на компаниите в Русия, посоча 43 китайски компании, които продължават дейността си в страната, включително Huawei. Списъкът е обновен последно на 11 април.

Това е в контраст със стотиците американски и европейски фирми, които спряха работа в Русия или се оттеглиха от страната, допълва екипът.

Конкурентът на Huawei – шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson, в понеделник каза, че ще преустанови дейността си в Русия за неопределено време и ще остави местните си служители в платен отпуск. Ericsson вече спря работа в Русия през февруари, а финландският ѝ конкурент Nokia последва примера ѝ.

Huawei не разкрива мащаба на дейността си в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
Финанси виж още