IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Чехия замрази ратификацията на ACTA

В цяла Европа расте недоволството срещу споразумението, за уикенда са предвидени демонстрации в редица градове

20:33 | 06.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
И Чехия замрази ратификацията на ACTA

Чешкият премиер Петър Нечас временно спря ратификацията на спорното споразумение срещу интернет пиратството след хакерска атака срещу управляващата партия, предаде DPA.

Преди седмица Чехия и 21 други страни от ЕС подписаха Търговското споразумение за борба с фалшификациите ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – АСТА).

По-рано днес хакери откраднаха данни за 27 000 членове на управляващата Гражданска демократическа партия в протест срещу споразумението. Подробен списък, с телефони и частни адреси на висши политици, бе разпространен сред редакциите на медиите.

„Правителството има нужда от време, за да анализира по-внимателно споразумението“, заяви говорителят на кабинета Ян Озух.

„Не можем да приемем при никакви обстоятелства гражданските свободи и свободният достъп до информация да бъдат заплашвани по какъвто и да било начин", каза Нечас.

В петък и Полша спря ратификацията след подобни протести. Полският премиер Доналд Туск заяви, че временно спира процеса на ратификацията, срещу който в Полша имаше масови протести и атаки срещу правителствени сайтове.

Междувременно хакери от движението Anonymous атакуваха и сайта на гръцкото министерство на правосъдието. Вместо съдържанието на министерството в продължение на четири часа там имаше призиви срещу спестовните мерки на правителството и срещу участието на Гърция в споразумението ACTA. Хакерите дават ултиматум на правителството да напусне ACTA в рамките на следващите две седмици, като в противен случай ще последват нови атаки.

Отново Anonymous е отговорно за атаката над сайта на българската организация за авторски права ПРОФОН. Организацията е една от 13-те, които в петък в отворено писмо до премиера, министри и депутати подкрепиха включването на България към търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA).

В последните дни напрежението на Стария континент се покачва, а за уикенда са насрочени демонстрации в редица градове в ЕС. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Сигурно си прав, че ше мине на първо четене, но за сметка на това аз пък имам пълно доверие на българските хакери. Та... нека мине. Ако не друго поне на подобни форми на протест сме майстори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
на бас че тук ше мине на 1 четене без много шум законът и всеки ще си прави каквото поиска.....това е част от новия световен ред....музикантите и актьорите са агенти на цру и други тайни сецретни подразделения,който въдворяват новия световен ред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още