IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И китайската Ant Group може да попадне в черния търговски списък на САЩ

Властите обмислят подобен ход, твърдят източници, запознати с въпроса

10:55 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Държавният департамент на Съединените щати e предложил на администрацията на Доналд Тръмп да добави китайската Ant Group към черния търговски списък на страната, преди финансовата технологична фирма да стане публична, твърдят пред Ройтерс двама души, запознати с въпроса.

Не е ясно кога американските власти ще решат дали да добавят компанията към списъка.

Това се случва в момент, в който хардлайнерите по отношение на Китай в администрацията на Тръмп ще се опитат да изпратят послание, с което да възпрат американските инвеститори да участват в първичното публично предлагане на Ant Group. Двойното листване в Шанхай и Хонконг може да достигне рекордните 35 млрд. долара.

Поредният удар срещу Китай може да бъде нанесен в навечерието на изборите на 3 ноември, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се изправи срещу кандидата на демократите Джо Байдън. Засега проучванията показват, че настоящият държавен глава изостава спрямо съперника си. В досегашното си управление Тръмп използва строгия си подход към Китай като важна външнополитическа платформа.

Въпреки че приложението за разплащания Alipay в момента не е налично за американските потребители в Съединените щати, според говорител на Ant администрацията на Тръмп се опасява, че китайското правителство може да получи достъп до чувствителни банкови данни, принадлежащи на бъдещи потребители от САЩ.

Влиятелната Комисия за чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS) спря офертата ѝ за придобиване на компанията за парични преводи Moneygram за 1,2 млрд. долара през 2018 г. именно заради опасения за националната сигурност.

Държавният департамент не е отговорил на запитването за коментар. Ant, която е филиал на гиганта в електронната търговия Alibaba Group Holding, е отказала да коментира, но в скорошно изявление пред Ройтерс е подчертала, че само 5% от бизнеса на компанията е извън Китай.

Черният търговски списък затруднява американските фирми да продават високотехнологични продукти на компаниите, попаднали в него. Това се превърна в инструмент за администрацията на Тръмп, чрез който тя избира да наказва китайски компании. Въпреки това реалният ефект от списъка понякога е под въпрос.

Въпреки че ограничаването на достъпа до американски технологии беше удар за китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies, който попадна в списъка през 2019 г., влиянието върху финтех гиганта Ant Group вероятно ще е по-скоро символично и не спира американските инвеститори да се сдобият с дял във фирмата.

До голяма степен администрацията не иска да използва по-строги инструменти срещу Китай, като замразяване на активи в САЩ, което мнозина приписват на по-позитивното отношение на министъра на финансите Стив Манучин към Пекин.

Ant е доминиращата компания за мобилни разплащания в Китай. Тя предлага заеми, разплащания, застраховки и други услуги за управление на активи през мобилни приложения. 33% от Ant са собственост на Alibaba Group Holding и тя се контролира от основателя на Alibaba Джак Ма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още