IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И МВФ пострада от хакерска атака

Нападението е имало за цел да инсталира софтуер, който да осигури на атакуващите „вътрешно присъствие“

11:19 | 13.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	МВФ стана поредната жертва на киберпрестъпниците. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

МВФ стана поредната жертва на киберпрестъпниците. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) е бил атакуван от хакери, пише New York Times. Според информация на вестника атаките са факт от месеци, а фондът не е направил публично изявление за проблема, въпреки че бордът на директорите е бил уведомен.

„Пробивът е солиден“, казва анонимен служител на фонда, цитиран от вестника. Говорителят на МВФ Дейвид Хаули е отказал да даде детайли и да говори за атаката. „Разследваме инцидент и фондът работи на пълни обороти“, казва Хаули.

Атаката е имала за цел да инсталира софтуер, който да осигури на атакуващите „вътрешно присъствие“, а хакването е станало чрез системата „spear phishing“, което означава, че потребител е подведен да щракне върху връзка или е стартирал програма, която дава достъп до вътрешна мрежа.

Организацията, която съхранява данни за много икономики по света, успокои, че системите й са напълно функционални. Фондът разполага с детайлна финансова информация за много страни членки, с чието разрешение понякога може да се повлияват финансовите пазари. Той играе и важна роля в опита Гърция и Португалия да бъдат спасени от фалит.

Атаката е започнала преди бившият ръководител на МВФ Доминик Строс-Кан да бъде арестуван за сексуален тормоз, но едва през миналата седмица служителите на фонда са получили имейл, че са открити подозрителни трансфери и че разследването показва, че един компютър на фонда е бил компрометиран и се използва за достъп до системи на МВФ. В писмото се казва още, че няма основания да се смята, че е открадната лична информация с цел измами. 

Според вестника МВФ смята, че атаката може да е свързана с зрелищния хакерски пробив в компанията RSA Security през март. Фирмата е доставчик на механизми за защита на сигурността на компютърни системи и има хиляди клиенти из целия свят.

През миналия месец хакери са успели с помощта на откраднати от RSA Security информации за проникнат в компютърната система на концерна Lockheed Martin. Lockheed е най-големият доставчик за американската армия.
Уплашена от атаката, Световната банка вече прекъсна компютърната си връзка с МВФ. Двете институции се намират на една улица и са една срещу друга, като са свързани с цел споделяне на информация.

Този инцидент е поредният от цяла серия хакерски атаки на високо ниво. През април мрежата на Sony Playstation беше блокирана, след като хакери задигнаха около100 милиона профила, а през май американската фирма за отбрана Lockheed Martin също обяви, че е подложена на силна кибератака. В САЩ атака срещу банката Citigroup разбуни силно духовете, като според Ройтерс повечето водещи американски трезори най-вероятно ще бъдат принудени да въведат по-строги мерки за сигурност на потребителите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още