IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Nissan влиза в надпреварата на автономните системи за коли

Новият миниван на компанията ще разполага с нейната нова система ProPilot

09:37 | 13.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японският автомобилен концерн Nissan Motor представи система за асистиране на шофьора, която позволява на най-новия миниван на компанията да шофира самостоятелно на магистрали. Системата е подобна на тази на производителката на електромобили Tesla Motors и се появява в момент, в който индустрията е притеснена от серията скорошни катастрофи с автономни коли, пише Bloomberg.

Технологията, която е достъпна в новия модел Serena, който ще започне да се продава в Япония през следващия месец, позволява на минивана да ускорява, спира и да се ориентира в трафика на магистрали.

Софтуерът носи името ProPilot и изпраща предупреждения, когато шофьорите махнат ръцете си от волана.

Японското министерство на транспорта миналата седмица заяви, че компаниите, които продават коли с функции за автономност, трябва да напомнят на потребителите докъде се простират границите на системите, отбелязвайки, че системата за автопилот на Tesla не е напълно самостоятелна и шофьорите трябва да бъдат държани под отговорност в случай на инцидент.

Очаква се националната администрация за безопасност на трафика в САЩ да обяви насоки най-рано този месец, така че да определи част от параметрите за регулацията на дейността на автономните коли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още