IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Рио де Жанейро застана срещу Uber

Градският съвет гласува забрана на транспортната услуга

11:24 | 26.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рио де Жанейро стана поредният град, който се изправи срещу Uber, след като градският съвет гласува забрана за нерегламентирани услуги за споделено пътуване, предава Ройтерс.

Решението трябва да бъде одобрено и подписано от кмета Едуардо Паес в следващите 15 дни, за да влезе в сила.

Базираната в Сан Франциско Uber Technologies заяви, че ще продължи да работи нормално в града и решението на съвета е срещу технологиите и правото на гражданите да избират как да се придвижват. Компанията обяви също така, че не е била включена в дискусиите относно забраната.

Рио следва стъпките на най-големия бразилски град Сао Пауло, както и на столицата Бразилия, които забраниха Uber. Редица градове в САЩ, Индия и Европа също предприеха стъпки в тази посока.

Таксиметровите шофьори се оплакват, че дейността на шофьорите на Uber не е регулирана и имат по-малко режийни разходи, което им дава предимство пред останалите на пазара.

42 души от градския съвет в Рио гласуваха за забраната на Uber, 1 гласува против, а петима - „въздържал се“. Ако решението мине, шофьорите, които нарушават закона, могат да бъдат глобени по 2000 реала (около 550 долара).

Повече от 1000 таксиметрови шофьори протестираха срещу Uber в Рио през юли, блокирайки пътища и спирайки движението по време на сутрешния пиков час.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още