IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Xiaomi иска да произвежда електромобили

Компанията ще представи и собствен компютърен чип

10:29 | 26.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Xiaomi планира да произвежда електромобили, като използва завод на Great Wall Motor, твърдят трима души, запознати с въпроса. Това прави компанията поредния технологичен играч, който се присъединява в надпреварата за умна мобилност, предава Ройтерс.

Цената на акциите на Xiaomi скочи с повече от 9% по време на следобедната търговия в Азия в петък, след като Ройтерс разкри плановете ѝ. Акциите на Great Wall, листнати в Хонконг, повишиха стойността си с над 15%, а тези в Шанхай достигнаха максималния си дневен лимит от 10% ръст.

Xiaomi, един от най-големите производители на смартфони в света, води преговори с един от заводите на Great Wall в Китай, който да произвежда електромобили с нейната марка, посочват двама източници, които са пожелали да останат анонимни. Xiaomi се цели в електромобили за масовия пазар, което съответства на позиционирането на нейната електроника, допълват те.

Great Wall, която преди не е предлагала производство на други компании, ще предостави консултантски инженерни услуги, за да ускори проекта, твърди един от източниците.

Двете компании планират да обявят партньорството си най-рано следващата седмица. Xiaomi и Great Wall са отказали да коментират.

По-умни превозни средства

Планът се появи в момент, в който Xiaomi се опитва да диверсифицира източниците си на приходи, за да не разчита толкова на своя бизнес със смартфони.

В сряда компанията сигнализира за нарастващия дефицит на чипове в света и отчете тримесечни приходи под пазарните прогнози.

Същевременно все повече автомобилни производители и технологични фирми работят в тясно сътрудничество за разработката на по-умни превозни средства, използващи различни технологии. През януари китайската Baidu заяви, че планира да произвежда електромобили, като използва автомобилен завод, собственост на Geely. Освен това Apple и Huawei Technologies имат амбиции в тази сфера.

Основателят и главен изпълнителен директор на Xiaomi Лей Дзюн вярва, че експертизата на компанията в хардуерното производство ще помогне за ускоряване на дизайна и производството на електромобили, допълва един от източниците.

Освен смартфони, Xiaomi прави десетки други свързани с интернет устройства, включително скутери и пречистватели за въздух.

Фирмата планира да пусне първия си електромобил около 2023 г., посочва един от източниците. Идеята е колата да може да се свързва с други устройства от екосистемата на Xiaomi, твърдят източниците.

Амбиции на пазара на чипове

Същевременно Xiaomi продължава да развива сегмента си с потребителска електроника. Предвид дефицита на чипове в света, който доведе до спирането на дейността на някои компании през последната година, фирмата намира начин да се възползва от ситуацията.

В акаунта си в китайската социална мрежа Weibo тя обяви, че на 29 март ще представи разработен от нея компютърен чип.

Новината се появи само няколко дни, след като президентът на Xiaomi заяви, че недостигът на чипове увеличава разходите, а те могат да се прехвърлят към потребителите в някакъв момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още