IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се готви за влизането на видеоигрите в олимпийските спортове

Партията на Шиндзо Абе залага на законови промени, които да позволят подобни турнири и в азиатската страна

15:18 | 19.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управляващата партия в Япония иска да легализира професионалните турнири за игри, като се присъединява към новата вълна, започнала миналото лято, на фона на спекулациите, че видеоигрите ще се превърнат в олимпийски спорт до 2024 г., пише Bloomberg TV Bulgaria.

Законите, които имат за цел да спрат нелегалния хазарт, пречат и на платените турнири по видеоигри в Япония, потискайки вътрешния пазар, макар че електронните спортове са се превърнали в индустрия за няколко милиарда долара в световен мащаб.

През последните няколко месеца преговорите между четири групи за електронни спортове и японската агенция за защита на потребителите доведоха до решение за изключване на професионалните играчи от правилата.

Такео Кавамура, депутат от управляващата партия на Шиндзо Абе, заяви, че властите може би имат желанието да направят стъпка напред, като променят закона и да дадат на хората правото да живеят, печелейки от игри. По думите му целта е да се премахнат пречките и да се даде възможност за печеленето на олимпийски медали.

Състезателното играене си проправя път в Япония, но в световен мащаб вече се е превърнало в голям бизнес. До 2020 г. общите приходи от електронни спортове ще достигнат 5 млрд. долара годишно, почти колкото най-голямата футболна лига днес, твърди компанията за пазарни проучвания Activate. Турнирите в Китай и Южна Корея редовно привличат десетки хиляди зрители.

Япония действа бързо, за да навакса. Първото ѝ състезание по видеоигри, което ще се възползва от промените, ще се проведе от 9 до 11 февруари в Makuhari Messe в Токио. Konami Holdings и три други местни компании ще предоставят игрите. Наградите предстои да бъдат обявени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още