Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Японски министър отрече властите да са участвали в заговор с Toshiba

Ново разследване хвърля сянка върху имиджа на компанията и на страната

Японски министър отрече властите да са участвали в заговор с Toshiba

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският министър на търговията отрече представители на неговото вeдомство да са карали съветник да се опре на чуждестранните акционери на Toshiba, за да гарантира, че мениджмънтът е спечелил ключовия вот за членство в борда на директорите миналата година, предава Ройтерс.

Всичко това следва голямо разследване, поръчано от акционерите и публикувано в четвъртък, което обвини правителството в договаряне с Toshiba, така че да бъдат притиснати чуждестранните инвеститори да спазят желанията на ръководството.

В доклада разследващите посочват още, че в сътрудничество с министерството на търговията Toshiba “ефективно е призовала“ правителствен съветник, описан като „Господин М.“, да преговаря с фонда на Харвардския университет за промяна на това за кого ще даде гласа си.

Още по темата

„Служители на министерството ме информираха, че не е вярно, че е отправено искане за ангажиране на отделни инвеститори“, коментира търговският министър Хироши Каияма.

По думите му министерството очаква реакцията на Toshiba към доклада.

По-рано източници на Ройтерс споделиха, че Хиромичи Мизуно, който по това време е бил съветник на министъра, е казал на харвардския фонд, че може да стане обект на регулаторна проверка, ако фондът не последва препоръките на мениджмънта на годишната генерална среща. В крайна сметка фондът се е въздържал от гласуване.

Мизуно, член на борда на директорите на Tesla, който преди това е ръководил Държавния фонд за пенсионни инвестиции в Япония, достигащ 1,4 трлн. долара, в момента е специален пратеник на ООН за иновативните финанси и устойчивите инвестиции.

Той не е отговорил веднага на запитването за коментар.

Независимото разследване установи, че Toshiba е разработила план за оказване на влияние върху базираната в Сингапур Effissimo Capital Management, най-големият акционер на Toshiba, за оттегляне на предложените от нея кандидати за борда.

Освен това планът е имал за цел да окаже натиск и върху друг фонд – 3D Investment Partners, в допълнение към фонда на Харвард, с цел промяна на гласовете, а министър-председателят Йошихиде Суга е насърчил натиска върху акционерите, когато беше главен секретар на кабинета. Това се е случило по време на среща с един от представителите на висшия мениджмънт на Toshiba миналата година.

Суга, който напусна Япония вчера, за да посети срещата на лидерите на Г-7 във Великобритания, отрича обвиненията.

Докладът дискредитира усилията на Японската агенция за финансови услуги, както и на самото министерство на търговията за подобряване на корпоративното управление в Япония. Освен това се появи в момент, в който страната се опитва да подсили международната си репутация преди Олимпийските игри в Токио следващия месец.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Telegram блокира канала за "интелигентно гласуване" на Навални