IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясни са финалистите в акселераторската програма Grants4Apps

Все повече стартъпи се фокусират върху диагностиката на заболявания

08:57 | 01.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Екипът на Aparito. <em>Снимка: Bayer</em></p>

Екипът на Aparito. Снимка: Bayer

Четири стартиращи компании от различни точки на света спечелиха по до 50 хил. евро финансова подкрепа, както и възможност да прекарат 100 дни в офиса на Bayer в Берлин, за да развиват своите идеи в сферата на технологиите и здравеопазването.

Фирмите са финалисти в акселераторската програма на фармацевтичния гигант, която има за цел да открива креативния потенциал във фирми в ранен етап на развитие, които искат да подобрят здравния сектор, използвайки нови технологии.

Програмата носи името Grants4Apps и стартира през 2013 г. като опция за краудсорсинг, но през 2014 г. се трансформира в акселератор. Оттогава насам всяка година тя излъчва до пет стартъпа, които да получат подкрепа за развитието на своите иновативни идеи.  

Подобно на миналогодишните участници, и тазгодишните обръщат специално внимание на диагностицирането на трудно откривани заболявания.

Ето и кои са финалистите тази година:

ThinkSono

Базираният в Лондон стартъп ThinkSono е разработчик на софтуер, който диагностицира дълбоката венозна тромбоза.

Тази болест води до смъртта на 800 души по света всяка година,  ето защо от компанията считат, че могат да заложат именно на нея.

„Искахме да атакуваме проблем, който си заслужава да бъде атакуван“, единодушни са от стартъпа. Според създателите му, целта е била диагностицирането да стане много по-лесно, отколкото е в момента. Затова младият екип си поставя амбициозната задача да помогне за справянето с това предизвикателство. В момента дълбоката венозна тромбоза се диагностицира единствено чрез ултразвук от радиолог, което ограничава процеса до един изключително дълъг период, свързан с болници.

От ThinkSono залагат на подкрепа от водещи лекари, инженери и инвеститори от Берлин и Лондон, а целта им е да създадат водеща платформа за ултразвуков анализ и диагностика на подобни заболявания.

Oratel Diagnostics

Oratel Diagnostics се ражда благодарение на абсолютна случайност. Основателката на американския стартъп проучвала проблемите на жените с фертилността и в рамките на изследването си се натъкнала на редица случаи на ендометриоза. Това е заболяване, при което една от тъканите от външната обвивква на матката се установява извън нея, като може да засегне други органи в областта на таза, което пък може да причини болки и да доведе до по-сериозни проблеми като безплодие. В крайна сметка екипът на Oratel залага на интересна идея – за създаването на неинвазивен тест, който да открива заболяването в по-ранен етап.

Средното време от установяването на симптомите до окончателната диагноза е седем години, отчасти заради необходимостта от хирургична намеса. Идеята на Oratel е дамите да правят лесен тест на слюнката си, който се поставя в апарат, а след това потребителят получава на мобилния си телефон данните. До момента тестът е ползван от 87 пациенти.

Sky Labs

SkyLabs е южнокорейски стартъп, който също обръща внимание на диагностицирането. Екипът, който включва инженери и софтуерни разработчици, подкрепени от Националната университетска болница в Сеул, разработва прототип на пръстен за точно диагностициране на предсърдното мъждене. При предсърдно мъждене настъпва хаотична електрична стимулация на предсърдията, израз на която е и некоординираното съкращение на отделните мускулни фибрили. Това е хронично заболяване, което засяга един на всеки четирима души над 40-годишна възраст. То може да доведе до получаването на инфаркт, от който повече от половината пациенти умират. Пръстенът на Sky Labs, от своя страна, може да предложи постоянно следене на състоянието на пациента и персонализирана грижа, която изисква единствено носенето на хардуерното устройство. От стартъпа посочват, че то може да помогне за ранната диагностика и за превенцията на заболяването. В момента компанията извършва тестове и анализира клинични данни, свързани със сърдечното заболяване, за да развие своя продукт.

Aparito

Британският стартъп Aparito е създаден от д-р Елин Хаф Дейвис, която 20 години се занимава с клинични проучвания и изпитването на различни лекарства. По думите ѝ клиничните проучвания се правят в болница и често са свързани с правенето на моментна снимка на състоянието на пациента, което може да се окаже подвеждащо по отношение на информацията, която се събира за резултатите. Ето защо Дейвис и екипът ѝ създават специално технологично решение, което има за цел да подобри целия този процес. Идеята е да се помогне както на фирмите, които правят клинични проучвания, така и на крайните потребители, чрез събирането на данни за пациентите у дома и в реално време посредством носими устройства и специални мобилни приложения.

„Искаме да даваме по-ясна оценка на клиничните изпитвания. Чрез данните, генерирани от пациента, можем да наблюдаваме не само състоянието му в реално време, но и да следим тенденциите като цяло“, коментира Дейвис.

Добавена стойност

„Непрестанно търсим нови технологии и решения, които да подобрят качеството на живот на хората. Освен това силно вярваме в комбинирането на експертизата“, коментира главният финансов директор на Bayer Себастиан Гут по време на пресконференция в Берлин. По думите му Grants4Apps е ясно доказателство за новите форми на колаборация, които виждаме днес.

„Създаваме все повече отворени иновационни програми като тази“, обясни той.

Според Гут, работата със стартъпи води до позитивни промени в корпоративната култура на Bayer и носи важен опит на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още