IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM и Масачузетският технологичен институт създават съвместна лаборатория

Тя ще се занимава с изучаване и развитие на изкуствения интелект, разкри концернът

13:09 | 07.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен гигант IBM обяви, че ще инвестира 240 млн. долара, за да отвори лаборатория за проучвания на изкуствения интелект на името на Watson. Лабораторията ще бъде съвместен проект с един от дългогодишните партньори на компанията Масачузетския технологичен институт, пише CNBC.

IBM е правила много по-големи финансови инвестиции в миналото. И все пак сегашната е значителна за сферата на проучванията на изкуствен интелект.

Масачузетския технологичен институт не се занимава за първи път с дейности в тази област: университетът приютява една от първите лаборатории за изкуствен интелект и продължава да е смятан за едно от местата, в които да се работи по този сектор.

Освен това институтът не работи за първи път с IBM. През 50-те фирмата работи по компютър за система за въздушна отбрана заедно с Lincoln Laboratory на Масачузетския технологичен институт, а през 80-те IBM Research и институтът бяха част от един консорциум.

Новoто споразумение, което ще бъде в сила цяло десетилетие, е отговор на академичните партньорства, сключени наскоро от други технологични компании. През юли DeepMind на Alphabet даде заявка, че ще разшири своите проучвания в сферата на изкуствения интелект, благодарение на работата си с Университета на Албърта в Канада. Alphabet и Microsoft също обявиха, че ще финансират проучвания в McGill University и Университета на Монреал, но общата сума, дадена от двете компании в Монреал е под 10 млн. долара.

"Изкуственият интелект е област, която се развива от много десетилетия, но в момента е очевидно, че е достигнала до ниво, в което е важна за всяка голяма технологична компания, включително нас и всяка друга фирма и област“, коментира Дарио Гил, вицепрезидент по изкуствен интелект в IBM Research.

Екипът в новата лаборатория на Watson ще развиват алгоритми, ще се занимават с хардуерна оптимизация и ще изследват използването на изкуствения интелект от обществото.

С оглед на прилагането на технологията в индустрията, учените ще се фокусират по-специално върху киберсигурността и здравеопазването. Последната е област, в която IBM иска да комерсиализира своя софтуер за когнитивни операции на Watson. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още