IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM иска 167 млн. долара от патентен спор с Groupon

Американският гигант твърди, че Groupon е нарушила негови патенти, лицензирани към играчи като Amazon и Facebook

12:00 | 17.07.18 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания International Business Machines (IBM) поиска от американски съд да ѝ отсъди 167 млн. долара в рамките на дело, в което фирмата обвинява оператора на онлайн платформа за търговия Groupon в използването на патентована технология без позволение, предава Ройтерс.

Адвокатът на IBM Джон Десмарис е казал в съда в Делауеър, че Groupon е нарушил нейни патенти, описани като фундаментална технология за електронна търговия, която вече е предоставена с лицензи на Amazon, Facebook и Google за между 20 и 50 млн. долара на компания.

„Повечето големи компании са взели лицензи за тези патенти“, коментира адвокатът. „Groupon не е. Тя отказва да поеме отговорност за използването на тези изобретения“.

Адвокатът на Groupon Дж. Дейвид Хейдън обяви, че IBM е прекалила в обхвата на своите патенти и претендира за собственост върху градивните елементи на интернет.

"Ключов въпрос за вас в този случай е дали тези патенти покриват световната мрежа“, заяви Хейдън пред съда. „Те не го правят и това е така, защото IBM не е измислила световната мрежа“.

Очаква се директор на IBM да свидетелства в рамките на следващите две седмици относно сделките за лицензиране с компании като Amazon и Google, което ще даде рядка информация за усилията на IBM да генерира приходи от своето огромно портфолио от патенти.

Компанията инвестира значително в проучвания и развитие и си е осигурила повече патенти в САЩ от всяка друга през последните 25 години.

IBM съди Groupon през 2016 г., обвинявайки я в нарушаването на четири патента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още