IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM иска да продаде IBM Watson Health?

Бизнесът в областта на здравеопазването не успя да постигне успехите, на които IBM се надяваше

12:15 | 19.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

International Business Machines проучва възможностите за потенциална продажба на своя бизнес IBM Watson Health, твърдят източници на Wall Street Journal. Това се случва, докато новият главен изпълнителен директор се опитва да опрости структурата на компанията и да я направи по-конкурентна в областта на изчислителните облаци.

IBM разглежда различни алтернативи за звеното, които могат да включват продажба на фирма за дялово инвестиране или на играч от индустрията, или сливане с компания, която е в процес на развитие, няма конкретен бизнес план и иска да участва в сливане, допълват източниците. По думите им подразделението, което развива изкуствен интелект, за да помага на болници, застрахователи и производители на лекарства да управляват данните си, има около 1 млрд. долара годишни приходи, а на този етап не е рентабилно.

Сред марките му попадат Merge Healthcare, която анализира мамографии и ЯМР; Phytel, която помага при комуникацията с пациента, както и Truven Health Analytics, която анализира сложни здравни данни.

Не е ясно колко може да достигне цената при продажба, а до такава може и да не се стигне.

IBM, чиято пазарна капитализация е 108 млрд. долара, изостава спрямо конкурентите си на пазара на облачни услуги Microsoft и Amazon.com, чиито капитализации са по над 10 пъти по-големи от нейната. IBM е казвала, че се фокусира върху засилването на операциите си с хибридни облаци, докато се разделя с някои несвързани с това бизнеси.

Миналата година компанията подсказа, че променя фокуса си – чрез наемането на Арвинд Кришна, който управляваше подразделението на IBM за облачни услуги и когнитивен софтуер. Той наследи дългогодишния главен изпълнителен директор Джини Ромети.

През октомври IBM заяви, че планира да отдели голяма част от своите операции в сферата на информационните технологии, което ще бъде най-големия подобен ход на компанията до този момент. Звеното управлява IT инфраструктурата на клиенти и включва близо една четвърт от приходите от продажби и служителите на IBM.  

Watson е една от най-големите инициативи от висок клас на IBM в последните години и е голям залог в развиващия се сектор на здравеопазването, макар че резултатите му отчасти разочароваха, защото лекарите все още се колебаят, когато става дума за използването на изкуствен интелект.

Компанията похарчи милиарди за придобиването на редица свързани със здравеопазването бизнеси, които сега са част от IBM Watson Health, с целта да ги комбинира с голям архив от пациентски данни и да приложи алгоритми, за да прави полезни анализи.

IBM плати около 2,6 млрд. долара за Truven през 2016 г., близо 1 млрд. долара за Merge Healthcare през 2015 г. и около 230 млн. долара за Phytel, твърдят от FactSet. Стойността на други придобивания не е разкрита.

Въпреки че усилията донесоха напредък в някои области, включително в онкологията и геномиката, IBM Watson Health така и не се превърна в успешния бизнес, който IBM си представяше, а през последните години той загуби ключови директори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още