IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM отчете най-слабите си приходи за тримесечие от 14 години насам

Новите начинания на компанията не успяват да се преборят със спада, генериран от традиционния ѝ бизнес

10:02 | 19.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

International Business Machines (IBM) отчете най-слабите си резултати за тримесечие от 14 години насам, след като резултатите от новите ѝ дейности, включително облачните и мобилните услуги, не успяха да компенсират спадовете, които генерират традиционните ѝ операции. Това изпрати акциите на компанията с близо 5% надолу в следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Приходите на най-голямата компания за технологични услуги в света са спаднали с 4,6% до 18,68 млрд. долара през първото фискално тримесечие. Въпреки това те успяха да надминат средната оценка на анализаторите за 18,29 млрд. долара.

Това е 16-ото поредно тримесечие, в което IBM генерира спад на приходите.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Джини Ромети IBM се насочи към области като облачните услуги, софтуера за сигурност и анализ на данни, като започна да свива своя традиционен хардуерен бизнес, като започна да се отказва от дейностите с по-нисък марж на печалба.

Въпреки това приходите от по-новите начинания на IBM не успяват да компенсират загубата, генерирана в традиционните сегменти на бизнеса на фирмата.

Анализаторът на Bernstein Тони Саконаги написа преди излизането на резултатите, че проблемите в традиционния бизнес на IBM намалят способността на компанията да генерира нови приходи.

Приходите от облачни и мобилни услуги, анализи на данни, както и от софтуер за сигурност, са нараснали с 14% през първото тримесечие. Но тези от услуги и хардуерния сегмент са спаднали съответно с 4,3% и 21,8% през същия период.

Като се изключат специалните ефекти, IBM е спечелила 2,35 долара на акция, надминавайки очакваните от анализаторите 2,09 долара.

Компанията запази своята прогноза за годишна печалба от поне 13,50 долара на акция. Средната прогноза на анализаторите е за 13,55 долара на акция според Thomson Reuters I/B/E/S.

До финала на борсовата сесия в понеделник акциите на IBM се радваха на ръст от 10,83% през тази година, докато индексът S&P 500 - на ръст от 2,46%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още