IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM: Ползването на софтуер за сигурност на мобилни устройства расте бързо

Изследване на компанията регистрира и четирикратно увеличение на анонимните прокси сървъри за последните три години

16:51 | 14.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center;">
	&nbsp;Според IBM светът показва напредък в борбата срещу престъпността в мрежата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Според IBM светът показва напредък в борбата срещу престъпността в мрежата. Снимка: Ройтерс

Използването на софтуер за защита на мобилните устройства се е увеличило два пъти през 2011 г., докато делът на критичните атаки на сигурността се е утроил, показва доклад на IBM.

Според проучването новите видове атаки на сигурността, които са набрали скорост през тази година, са Advanced Persistant Threats, “Whailing” и "хактивистките" групи.

Зад Advanced Persistant Threats се крият екипи на професионалисти, чиято цел е събиране на важна информация и стратегическо разузнаване. “Whailing” е атака, чрез която се осигурява достъп до личните данни и информация на лица с високи постове в дадена компания. Атаките на "хактивистките" групи са насочени към уебсайтове и компютърни мрежи и най-често имат политически цели – не само финансова изгода. Изследването регистрира и четирикратно увеличение на анонимните прокси сървъри за последните три години.

Докладът разкрива също и някои подобрения в областта на компютърната сигурност, които показват напредък в борбата срещу престъпността в мрежата. Сред тях е посочен спад на атаките на уеб приложения от всички оповестени атаки от 49% до 37%. Освен това се отбелязва, че критичните атаки на уеб браузърите са достигнали най-ниското си ниво от 2007 г. насам, а спам съобщенията също са намалели през първата половина на 2011 г.

Страните от Азиатско-тихоокеанския регион имат най-сериозни проблеми със спам съобщенията и ИТ сигурността, показва още изследването. От Индия се изпращат около 10% от целия регистриран спам в днешно време, като Южна Корея и Индонезия също имат подобни проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още