IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM ще плати 10 млн. долара глоба заради подкупи

Компанията бе обвинена в подкупване с пари и подаръци на държавни служители в Китай и Южна Корея, за да получи обществени поръчки за около 54 млн. долара

09:54 | 19.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
IBM ще плати 10 млн. долара глоба заради подкупи

Най-големият доставчик на компютърни услуги в света International Business Machines (IBM) се съгласи да плати глоба от 10 млн. долара, за да уреди обвинения от страна на регулаторите в САЩ, че е подкупвала с пари и подаръци държавни служители в Китай и Южна Корея, за да получи обществени поръчки за около 54 млн. долара.

Без да отрича или признава дали нейни служители са извършили неправомерни действия, IBM се е съгласила да заплати глобата в отговор на обвинението от Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ, пише Bloomberg.

От щатския борсов регулаторен орган твърдят, че практиката на IBM да дава подкупи, която е включвала пътувания и развлечения, е започнала през 1998 и е продължила до 2009 година в нарушение на Закона за корупционните практики в чужбина.

„Липсата на достатъчен вътрешен контрол е позволила на служители на дъщерните дружества и съвместните предприятия на IBM да използват местните си бизнес партньори и туристически агенции като проводници на подкупите или на други нередни плащания за южнокорейски и китайски държавни служители за дълъг период от време”, се казва в съдебната жалба на регулатора.

Оценките на Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ показват, че компанията е раздала подкупи за 207 хил. долара на южнокорейски и китайски държавни служители за периода от 1998 до 2003 г. В замяна IBM е получила държавни поръчки в двете страни за 54 млн. долара, посочват от финансовия регулатор.

Част от подкупите, платени на южнокорейски длъжностни лица, са били доставени в пазарски чанти на определени места, като ресторанти или паркинги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още