IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM създава блокчейн платформа, насочена към банките

Целта е финансовите институции да влизат в платформата и да създават свои приложения

15:35 | 30.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания IBM пусна блокчейн платформа за финансови услуги, докато продължава да разширява предложенията си, свързани с технологията, предизвиквала толкова голяма еуфория, пише CNBC.

Блокчейнът е технологията, която поддържа криптовалутата биткойн. Това е публична счетоводна книга за дейността на биткойн мрежата. Банки и други институции обаче в момента се насочват към ползването на блокчейна и много от процесите му – от отпускането на заеми до уреждането на сделки.

Блокчейнът, или DLT технологията, която се ползва от големи компании, се различава от биткойн мрежата. Докато биткойн мрежата е публична, DLT технологията, прилагана от големите структури, не е такава.

IBM е обединила сили с фирмата за инфраструктура на валутните пазари CLS, за да създадат LedgerConnect – сигурна DLT платформа, създадена за финансови компании. Тя има за цел да прилага блокчейн технологията в редица области, включително за процеси за опознаване на потребителите, скрининг на санкциите, управление на обезпеченията и други.

Има множество компании, които предлагат различни DLT продукти. Така например R3, която работи с консорциум от банки, има блокчейн продукт, който е насочен само към индустрията за финансови услуги.

Някои банки работят по собствена технология. Но има един потенциален проблем – че всички тези различни блокчейни няма да работят заедно. Така че, ако една банка използва DLT, създадена от една фирма, а друга ползва различна, двете институции може да не могат да извършват трансакции.

Платформата LedgerConnect на IBM се хоства в една мрежа. Целта ѝ е да бъде място, в което финансовите институции да идват, за да създават блокчейн приложения.

Засега девет компании за финансови услуги, включително банките Barclays и Citi, са ангажирани с идеята за блокчейна. DLT платформата все още не е широко достъпна, но IBM твърди, че нещата могат да се променят след като идеята бъде доказана, получат се разрешения от регулаторите, а търсенето тръгне нагоре.

Поддръжниците на блокчейн технологията твърдят, че тя ще ускори процесите във финансовата индустрия, като ги направи по-ефективни и по-евтини. Но сериозното ѝ разпространение все още не е факт. Вместо това множество финансови институции експериментират с DLT и не е ясно как тя може да бъде имплементирана в различни индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още