IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM загърбва конкуренцията в облачния бизнес

Компанията твърди, че иска Amazon и Microsoft да бъдат нейни съюзници

10:47 | 17.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Според визията на IBM за облачните процеси, Amazon.com и Microsoft ще бъдат нейни съюзници, а не конкуренти, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Джини Ромети залага на хибридните облаци, които позволяват на IBM да предлага услуги на базирани в облака сървъри на корпоративни клиенти, както и на облаци на трети страни, управлявани от организации като Amazon и Microsoft.

International Business Machines традиционно разглеждаше тези гиганти в бизнеса с облачна инфраструктура и услуги като свои директни конкуренти, но сега си поставя за цел да си партнира с тях, като предлага поддръжка на клиентите в зависимост от това кой доставчик ползват.

Базираната в Съединените щати IBM премина през много трансформации през 108-годишната си история, а последната включва оставянето на заден план на оборудването за мейнфрейм компютри и насочването към облака.

„Тази компания трябваше да бъде преоткрита много пъти“, коментира Ромети в интервю за Bloomberg Tevelevision. „Това е нещо, с което много други компании тепърва трябва да се сблъскат. Едно е да изкарваш нови продукти, но съвсем различно е, когато конкурентният пейзаж атакува основните ти бизнес модели и ти трябва да развиеш нов“.

След като се бори за място на пазара на облачни услуги повече от десетилетие, IBM се насочи към стратегията за хибридни облаци и затвърди бъдещата си стратегия с придобиването на Red Hat за 34 млрд. долара миналата година.

В интервю Ромети посочва, че Red Hat ще продължи да оперира като отделно бизнес звено на IBM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още