IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC: Българският РС пазар се е сринал с 16,6% през 2011 г.

Таблетите не оказват сериозно влияние върху продажбите на компютри в България заради все още високи за родния потребител цени

13:36 | 16.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
IDC: Българският РС пазар се е сринал с 16,6% през 2011 г.

Негативните тенденции в търговията с компютри от началото на 2011 г. се потвърдиха и през четвъртото календарно тримесечие, когато българският РС пазар се сви с 13,5% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2010 г., показват данни на анализаторската компания IDC.

Спад има и на пазара на преносими компютри, като там намалението е с 11,2% на годишна база през четвъртото тримесечие. Най-търсени са били модели с цени под 800 лева. Въпреки няколко големи доставки в публичния сектор, настолните компютри регистрират спад от 20% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2010 г.

За цялата 2011 г. РС пазарът се е сринал с 16,6% и е паднал дори под  нивата на 2007 г.

Преносимите компютри бяха по-засегнати със спад от 18.8% през 2011 г. и дори евтините оферти и непрекъснати промоции не успяха да привлекат повече клиенти от 2010 г., обясняват от IDC. Пазарът на настолни компютри се е понижил само с 10.2% през 2011 г., но търсенето все повече се измества към преносимите компютри.

На този етап таблетите не оказват сериозно влияние върху продажбите на компютри в България, защото цените им са все още високи за родния потребител, се казва още в доклада на анализаторите.

За сравнение РС пазарът в  Централна и Източна Европа е нараснал със 7,3% през 2011 г., а повечето страни в региона вече втора поредна година са с ръст.

„Прогнозата за 2012 г. е по-скоро песимистична“, коментира Евелин Стоев, старши анализатор в IDC.

„Очевидно е, че и домашните потребители, и бизнесът ще започнат да купуват повече компютри, след като се уверят, че икономиката еднозначно излиза от кризата. Позитивен сигнал може да даде правителството с ускорено въвеждане на електронно правителство, но все още предстои да видим резултати в тази насока."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Българският пазар може би се свива и заради цените. Аз сега например си купувам сега, чрез приятел нов компютър от САЩ, който излиза доста по-евтино при по-високо качество. И това е втори, който взимам от там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
pioner
преди 12 години
В повечето домове вече имат домашни компщтри и не бързат да ги сменят а фирмите избягват твърде големи разходи по обновление на незначителни дълготрайнни активи. Според мен пазара на компютри ще се свие още през 2012 и ще има оживление чак след средата на 2013г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още