IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iHELP - приложението, с което за секунди можете да спасите човешки живот

Проектът цели да създаде национална мрежа за взаимопомощ, посочва директорът на iHELP Bulgaria Христо Христов

08:25 | 20.02.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Директорът на iHELP Bulgaria Христо Христов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Директорът на iHELP Bulgaria Христо Христов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

“Всеки може да бъде герой”. Тези думи съвсем просто описват онова, което може да ни помогне да направим мобилното приложение iHELP. Става дума за софтуер, чиято основна цел е да създаде национална мрежа за взаимопомощ, която да обедини в едно хора, които имат нужните познания или искат да получат такива, така че при спешни случаи да помагат на други в беда. Това разкри в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria директорът на iHELP Bulgaria Христо Христов.

По думите му проектът датира от 2013 г., а идеята е на словенски предприемач. Христов научава за iHELP по време на стартъп изложение във Великобритания, след което се среща със създателя на компанията. В крайна сметка, след шестмесечни преговори, получава възможност да развива iHELP и в България.

“Проблемът, който открихме, е, че за съжаление ресурсът на държавата не е достатъчен относно системата 112. Проучването, което направихме в България, показа, че между 15 и 20 минути е средното време за пристигане на линейка. 7% от българското население чакат линейката повече от 45 минути. Човек без пулс и без дишане след третата минута започва да умира, а до шестата, седмата или осмата вече е починал”, обясни Христов.

Само за няколко секунди през приложението може да бъде подаден сигнал, който да се появи на устройствата на регистриралите се потребители, които се намират в близост. Те от своя страна могат да откликнат веднага и да се притекат на помощ, спасявайки човешки живот.

По думите на Христо Христов става дума за долекарска помощ, а целта на iHELP е да създаде мрежа не само у нас, но и в цял свят, с идеята да бъдат спасени хиляди хора.

Всъщност iHELP дава възможност да алармираме не само за себе си, но и за друг човек, който е в беда, коментира още той.

“Проучванията ни показаха, че в 80% от случаите, в които човек се обажда на 112, то е, защото някой друг се нуждае от помощ”, допълва Христов.

Повече за iHELP и иновативните идеи на компанията можете да научите от видеото.

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
също така, в един идеален свят от 112 ще се свържеш с трениран човек, който знае кво да прави, с апа най много да пристигне някой веган който да ме лекува с хомеопатия :) ... ами ако въпросния човек без медицинско образовани те осакати, кой ще носи отговорност ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
добре звучи като за презентация, но не виждам реална приложимост ... така че точете кинти по схемата старт-ъп и живейте докато ви вярват :)112 можеш да го набереш и при спрян телефон, даже и без сим карта ... с тоя апп това можеш ли го ? :):) не само че не може ами трябва да си плащаш абонамент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Аз бих си инсталирал това приложение. Най-добрата помощ е навременната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
dreamhell
преди 7 години
Пич... ти дете имаш ли?И да те питам - на лекар някога ходил ли си? И ако "да", защо си си правил труда?Можеше просто да легнеш и да чакаш края - все пак и ти си част от "гнусните долни същества".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 17
Stone_Kold
преди 7 години
Никога никога никога не бих помогнал на човек да оживее на животно да на човек не и не бих се притекъл никога на никой за помощ както и на мен не желая да ми се притичва никой човеците са гнусни долни същества и трябва да се изтрепат от планетата няма такава зараза друга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Elena Kirilova
преди 7 години
Здравейте! В част от интервюто Христо посочва, че ще разчита на абонаменти, купувани от компании. iHELP вече работи с няколко такива. Радвам се, че идеята Ви е харесала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 7 години
Изгледах материала, наистина многхо готина идея с много потенциал. Само не разбрах предприемаческата същност къде е и от какво, аджеба, ще се издържа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още