IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите несигурности накараха Alibaba да свие прогнозата си

Компанията очаква по-малък ръст на годишните си приходи

12:04 | 03.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding сви своята прогноза за растежа на годишните си приходи от 6% на 4%, посочвайки че причината за това са нарастващите притеснения за икономиката, тъй като китайската експанзия достигна най-бавния си темп от близо десетилетие, пише Wall Street Journal.

На фона на търговския спор със САЩ, потребителите се опитват да харчат по-малко. Забавянето най-вероятно ще засегне продажбите на дълготрайни потребителски стоки и Alibaba вече наблюдава свиване на растежа при потребителската електроника и по-специално при смартфоните, твърди вицепрезидентът на компанията Джо Цаи.

Други услуги, като доставките на храна, е малко вероятно да бъдат засегнати, допълва той.

Като цяло китайската икономика се забавя, на фона на продължаващите спорове със САЩ за търговията. Но Alibaba е изправена и пред други трудности - по-силната конкуренция от китайските търговци на дребно като JD.com и Pingduoduo, коментира Стивън Джу, старши анализатор в Pacific Epoch в Шанхай.

Случващото се забавя приходите от реклами, които търговците публикуват в платформите на Alibaba, посочва той. Това е особено печеливш сегмент от бизнеса на Alibaba, който ѝ помага да расте отвъд онлайн търговията.

“Това е основен проблем”, коментира още той.

Листната на борсата в Ню Йорк Alibaba управлява двете най-големи китайски онлайн платформи за търговия на дребно - Taobao и Tmall, а продажбите ѝ служат за барометър на китайската потребителска икономика, на фона на нарастващите търговски неразбирателства със САЩ.

Alibaba очаква да отчете от 375 до 383 млрд. юана (53,97 до 55,12 млрд. долара) годишни приходи.

За трите месеца, завършили на 30 септември, приходите ѝ са нараснали с 54% на годишна база до 85,1 млрд. юана, подпомогнати от голямото търсене от китайците онлайн. Но това се оказа под очакванията на анализаторите, анкетирани от FactSet, които прогнозираха сумата да достигне 86,7 млрд. юана.

Година по-рано компанията отчете 55,1 млрд. юана приходи.

Нетната печалба за фискалното второ тримесечие е нараснала с 13% до 20 млрд. юана, близо двойно на очакваните 10,6 млрд. долара. Преди година сумата беше 17,7 млрд. юана.

Приходите от основното звено за търговия, което включва Taobao и Tmall, са скочили с 56 на сто до 72,5 млрд. юана.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още