IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото министерство ще разработва карта за е-мобилност

Въпреки че умните градове спестяват ресурси, енергия и време, те имат и един голям недостатък - защитата на личните данни ще е проблемна

16:24 | 24.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Специална работна група към Министерството на икономиката ще разработва карта за електрическата мобилност (е-мобилност) за България, стана ясно по време на конференцията "Умни градове, умни домове, умни идеи".

„Заповедта за сформирането ѝ е подписана днес от министър Караниколов“, обяви пред журналисти ресорният заместник-министър Лъчезар Борисов. По думите му в нея влизат представители на съответните институции, но също така и на бизнеса.

„Става дума за един неизбежен процес, говорим за дигитализация, за умни градове и България не може да си позволи да остане встрани от тази дискусия“, каза Борисов. Според него в картата ще залегнат споделената икономика и дигитализацията като цяло.

От думите му стана ясно, че именно в тази пътна карта може да залегнат и евентуалните възможни финансови стимули за придобиване на хибридни или електрически автомобили, което би спомогнало за увеличаване на дела на тези екологични превозни средства в общия автомобилен парк.

Припомняме, че преди две седмици на въпрос на Investor.bg от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България заявиха, че са предложили конкретни мерки за субсидии, които да варират в диапазона между 2,5 хил. евро за плъг-ин автомобили и 5 хил. евро за напълно електрически автомобили.

Кога точно ще има конкретни резултати от работата на групата и самата карта за е-мобилност, засега не е ясно, но идеята е групата да работи поне до 2025 г., каза още Борисов.

Въпреки че умните градове спестяват ресурси, енергия и време, те имат и един голям недостатък - защитата на личните данни ще е проблемна заради следенето чрез камери, сензори и GPS, които ще знаят винаги местоположението ни.

„Човекът се превръща в стъкло, става свръхпрозрачен. В този смисъл – компаниите трябва да развият нужните технологии, но държавата от своя страна следва да вземе мерки за по-добрата защита на тези технологии и на гражданите“, заяви от своя страна Улрике Щраке, търговски съветник в посолството на Австрия в България.

„За мен управлението, технологиите и гражданското общество заедно правят един град умен. Връзката между тези три компонента е предпоставка за наваксването и напредъка“, каза от своя страна Елица Панайотова, координатор на проекта “Зелена София“ към Столична община, който има за цел създаване на стратегия за устойчиво развитие на града и подготвянето на кандидатурата на София за Зелена Столица на Европа.

Служителите по проекта са разработили дигитална карта на замърсителите на въздуха в София – на нея са отбелязани всички домакинства, които потребяват твърдо гориво за отопление – мазут, въглища и дърва. Идеята е в бъдеще на тази карта да бъдат нанесени и замърсяванията, предизвикани от градския транспорт и другите превозни средства, каза още Панайотова. Картата ще бъде предоставена по-късно за свободно ползване за различни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още