IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск критикува остро летящите коли на Uber

Той влезе в спор с изпълнителния директор на компанията за споделено пътуване Дара Косровшахи

21:28 | 22.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Илон Мъск изглежда не е фен на летящите коли, пише CNBC.

Това стана ясно от отговора на милиардера и предприемач на въпрос, изпратен му в Twitter от журналист, от името на главния изпълнителен директор на Uber Technologies Дара Косровшахи. А въпросът се отнася до това защо се фокусира върху разработката на транспортната система Hyperloop, която да свърже Вашингтон и Ню Йорк, вместо върху летящите средства за транспорт.

В отговор Мъск сравни летящите коли с дронове, които са “1000 пъти по-големи и по-шумни”.

“Ако обичате да имате дронове над къщата си, наистина ще харесате броя на “колите”, които ще летят над главата ви, които са 1000 пъти по-големи и по-шумни, и отнасят всичко, което е около тях, когато се приземяват”, коментира Мъск в отговор в социалната мрежа.

От известно време Uber работи по проект за летящи таксита и през ноември обяви, че си партнира с НАСА за създаването на система за контрол на въздушния трафик. По-рано през 2017 г. фирмата обедини усилия с властите в Дубай и Далас с цел превръщане на тези градове в първите, в които ще има летящи коли.

Косровшахи отговори на Мъск, посочвайки, че подобрената технология на батериите, като тази в Tesla, и значително по-малките ротори могат да направят летящите коли на компанията по-щадящи природата и не толкова шумни.

От своя страна, по-рано тази седмица Мъск получи позволение да започне подготовката на своя проект Hyperloop във Вашингтон.

В момента Косровшахи е в Индия, като част от двудневната му визита в страната. Той опроверга слуховете, че Uber ще се оттегли от Югоизточна Азия, като заяви, че планира да инвестира “агресивно” в региона, макар че не генерира печалба в него.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
няма да настъпи скоро, ако изобщо настъпи, просто никога няма да минат сейфти тестовете и да им разрешът да летят над главите на хората, да не говорим че няма как да са по енергоефективни от тези на земята ... тая тема вече сме е обсъждали. Просто Грузинчето се опитва да лъска имиджа на Юбер, който доста пострада в последно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Може би е прав за сега, но технологиите напредват. Макар и в сферата на фантастиката днес, революция в летенето според мен ще настъпи, когато се измисли евтин антигравитационен апарат. Това ще позволи с много, много малко енергия да се лети, безшумно, бързо и на далече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Sakamano
преди 6 години
Мъск е прав, летящите коли са глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още