IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илън Мъск изтри страниците на Tesla и SpaceX от Facebook

Te са имали повече от 2,5 млн. последователи преди да бъдат деактивирани

21:40 | 23.03.18 г. 9
<p>
	Илън Мъск. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Илън Мъск. Снимка: Архив Ройтерс

Предприемачът Илън Мъск изтри официалните Facebook страници на компаниите си Tesla и SpaceX, съобщава BBC.

Движението #deletefacebook (в превод "изтрий Facebook", б. ред.) се разраства след скандала, който се разрази около фирмата Cambridge Analytica за това, че е събрала данните на 50 млн. потребители от социалната мрежа без тяхно разрешение.

Именно последователите на Мъск, но в друга социална мрежа, го предизвикаха да изтрие страниците на компаниите си от Facebook и той го направи в рамките на няколко минути.

Илън Мъск каза, че не е знаел, че SpaceX има страница във Facebook, като написа в Twetter, че буквално никога не я е виждал, но че скоро тя ще изчезне. А след като друг негов последовател му написа, че и Tesla има профил във Facebook, в рамките на няколко минути и двете страници бяха изтрити. 

Страниците са имали повече от 2,5 млн. последователи преди да бъдат деактивирани.

През 2016 г. Facebook използва SpaceX, за да пусне нов комуникационен сателит на стойност над 200 млн. долара. Ракетата обаче избухна при излитането и разруши спътника.

Мъск посочи, че ще продължи за момента да използва Instagram, който е собственост на Facebook, оплаквайки се, че все пак „влиянието на Facebook бавно се промъква и там“.

Последиците след скандала за злоупотребата с данни стават все по-мащабни за Facebook. Влиятелната американска комисия по търговия (Federal Trade Commission) проверява дали социалната мрежа не е нарушила условията на зададени през 2011 г. указания във връзка с обработката на лични потребителски данни.

Срещу най-голямата в света социална мрежа бе предявен колективен иск във федералния съд в Сан Франциско в началото на седмицата от акционери, които твърдят, че са претърпели загуби след разкритието, че Cambridge Analytica, фирма, базирана в Обединеното кралство и помагаща на кампанията на Тръмп, неправомерно е получила информация за профилите на 50 милиона потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 4
doba
преди 6 години
Какво става тука бе?Някаква организация била ползвала ДОБРОВОЛНО споделени данни във Фейса, за да прави проучвания? Нали това им е работата??? Все едно аз да споделя на буля Кица че съм на 20+ години и тя да ме пробутва на сестра си/племенницата за подходяща партия ?..Цялата работа смърди, при това много. Цукърбърг знае, че се ползва доброволно споделена информация, но скимти като заплашено от @КОЙ пале?..Отделно на това в УК утрепали някакъв предател, което направиха въпрос НОМЕР 1/сякаш всеки ден не се убива поне по един такъв???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
Ivel
преди 6 години
Сичкото *** имат по неколко профила във фейса, верно е за *** тая боза, забелязъл съм, че по-сериозните хора предпочитат Твитера или Инстраграм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 15
Sakamano
преди 6 години
Като си махне страниците ще му пpъцне на оная работа. Печалбите му не зависят от благоволението на разни милиардери, те идват основно от малки рекламодатели, които никога няма да се откажат, защото именно нещата за които толкова критикуват ФБ правят рекламата там супер ефективна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
Стефчо
преди 6 години
Цялата кампания срещу ФБ покрай случая с Кеймбридж Аналитика е заради Тръмп. Тия просто са събирали данни за харесванията за да тестват алгоритъм за политически предпочитания в което няма нищо незаконно, защото инфото е публично.Това е все едно някой да направи анализ на пазара на имоти по обявите за тях. Ако го беше направила Кица никой нямаше и за разбере за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
*** е, че са започнали да засират и LinkedIn...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
4i40
преди 6 години
Сега Зукърбърг ще откаже всякакви електрически и космически услуги от Мъск и китайците ще играят пияни кати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Добър пример.Цукърбърг се компрометира много лошо и е време да си плати. Един от начините например е ако еврейчето иска някой от големите предприемачи като Мъск да имат страници във фейса да започне да им плаща хубава месечна такса. Иначе фейса да си остане с най-долния *** измежду човечеството а успелите и стойностни хора и бизнеси да си направят други социални мрежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 18
majnata
преди 6 години
"Фейсбоок" е за орица с ниско IQ , Мъска е мошеник , но не е глупав .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 31
lyusien
преди 6 години
Фейсбоок ще мине е и без Елон Мъск Има още 2 милиарда потребители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още