IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли изкуственият интелект възможности, за които не сме готови?

Има начално финансиране за компаниите, но липсва последващото след започване на проекта, посочи Георги Къдрев, съосновател и управител на Imagga

13:21 | 25.10.18 г.
Има ли изкуственият интелект възможности, за които не сме готови?

Обещанията за изкуствения интелект и възможностите, които ще ни предостави, не са новост. Пазарът обаче трябва да е готов да види неговите ползи и да ги възприеме. Една от причините, които забавиха навлизането на изкуствения интелект, беше фактът, че той предложи възможности, за които не бяхме готови.

Това каза Георги Къдрев, съосновател и управител на Imagga, в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Преди около 20 години имаше много обещания какво ще може да се прави с изкуствения интелект. Те така и не се изпълниха. След това настъпи т.нар. „зима на изкуствения интелект“, която продължи над 15 години. Преди около пет години се възвърнаха напреднали технически възможности, което доведе до нова вълна от обещания какво технологиите могат да направят за бизнеса. Вероятно този път обещанията ще се изпълнят“, смята експертът.

Той разказа, че идеята за Imagga се заражда още преди години.

“След няколко опита и постоянна обратна връзка с клиенти, компанията се насочва към разпознаването на обекти и концепции, представени визуално върху снимки и видео съдържание”, разкри нейният съосновател и обясни, че продуктът е по-скоро технологичен компонент - той се вгражда в други продукти, за да улесни организацията и увеличи ефективността на снимките.

Към момента компанията има около 250 клиента от над 20 различни сектори и подсектори. Като най-чести клиенти Къдрев посочи тези от медийната, развлекателната и рекламната индустрии.

„Около 35% от клиентите имат някакъв вид спецификация на технологията – тя е била допълнена или оптимизирана да разпознава по-прецизно нещата, които в конкретния случай са важни за тях“, поясни той и добави, че първоначалното финансиране на компанията е осъществено изцяло самостоятелно.

„Хубавото в момента е, че съществува начално финансиране. Липсва обаче последващото финансиране. Този цикъл е уреден в останалите страни. Ако след първоначалното финансиране компанията се справя добре, то след 18 месеца има последващо. Тук обаче няма такова“, коментира Георги Къдрев.

По думите му една идея се превръща в успешен бизнес с постоянство и упоритост.

Важни са хората, смята той, както и идеята да е наистина амбициозна, защото ако човек не усеща, че върши нещо значимо, ентусиазмът му бързо се изчерпва.

Според Къдрев една от най-съществените части от инструментариума на успешния предприемач е  умението за продаване – да продаваш продукта си, работните си места, себе си като предприемач. Той насърчава най-вече младите хора да не се плашат от провала и да осъзнаят, че е важно не да представят един наистина перфектен продукт, а такъв, който да е наистина полезен за хората и да предизвика дългосрочния им интерес.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още