IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли потенциал ЕС да изпревари САЩ в отвореното банкиране?

Дигиталната трансформация е една от основните услуги, за които пандемията подейства като катализатор за ускоряване на промените, посочи Клаудиу Константинеску

22:59 | 20.09.21 г.
Има ли потенциал ЕС да изпревари САЩ в отвореното банкиране?

Европейският съюз има потенциала да изпревари САЩ в сектора на отвореното банкиране. В момента има дебат във финансовия свят кое надделява. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Клаудиу Константинеску, регионален мениджър за Централна Европа в Endava.

„Аз съм малко пристрастен, тъй като работя предимно в Европа и затова смятам, че Старият континент изпреварва леко САЩ в отвореното банкиране“, посочи той и за пример даде новите проекти на Endava, софтуерна компания с проекти за световни лидери в областта на новите технологии, телекомуникациите, застрахователното и банковото дело.

„София е един от големите градове, в които присъстваме, и има много по-голям потенциал от по-малките населени места. Тук имаме много проекти и идваме, за да стартираме следващия си проект. Екипът ни в София е около 300 души, като планираме да разширим дейността си не само в столицата, но в останалата част на България. Започнахме да наемаме хора във Варна, в Пловдив и в Русе. Още не мога да ви кажа цифри, но искаме да се разширим бързо. Това е много добър пазар за нас“, заяви Клаудиу Константинеску.

Той е на мнение, че има много ползи от отворенoто банкиране и то ще продължава да се развива. „Твърде много хора искат да оптимизират отношенията си с банките. Това ще принуди банките да навлязат изцяло в Open Banking. Съществува и факторът на стартъпите, но и новите финтех компании, които излизат на пазара. Те са малки играчи, но са много гъвкави. Те принуждават големите банки да тръгнат в същата посока, иначе рискуват да изгубят клиентите си“, потвърди регионалният мениджър за Централна Европа в Endava.

Според него, има доста ожесточена конкуренция, като в миналото САЩ и цяла Америка леко изпреварваха Европа в технологията, особено при новите стартъпи и в разрешаването на инвестициите.

„Европа обаче иска да навакса и вярвам, че разполага с голяма мощ, ако съберете всички страни в общността и партньорствата в нея. Те могат да дадат силен тласък напред в тази област, която тепърва ще се развива“, прогнозира той.

Друга тема от разговора бе как пандемията е променила бизнеса за една IT компания като Endava.

„С промяната на бизнес средата имаше и много добри възможности – например много фирми решиха да ускорят дигиталната трансформация, за да разширят пазарите си“, каза Клаудиу Константинеску.

„При плащанията имахме няколко интересни проекта. Един от тях – за създаване на POS решение, което да бъде напълно независимо от хардуер. Позволява да си свалиш софтуерен POS терминал на всякакво устройство, дори на мобилен телефон, на персонален компютър или таблет и да започнеш да работиш, без да се налага взаимодействие с друг човек", разкри подробности от технологията на бизнеса на IT компанията.

Клаудиу Константинеску съобщи, че друго решение на Endava е създаване на физически POS терминал без човешко взаимодействие. „Създадохме роботизирана ръка, която да натиска клавиатурата, която да вкарва и изважда карта, като го тествахме десетки хиляди пъти, за да видим как работи“, обясни той.

Регионалният мениджър на Еndava смята, че пандемията, „подобно на всяко друго смущение действа като катализатор за ускоряване на промените“.

„Всеки път, когато се случи нещо драстично в индустрията, макар че води до много лоши неща, предизвиква и промени в мисленето за бизнеса. Дигиталната трансформация е една от основните ни услуги, които предлагаме. Тя много се ускори и смятаме, че ще се засили още повече“, добави още Клаудиу Константинеску.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още