IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли риск за бизнеса при прехвърляне на лични данни към САЩ?

Facebook ще трябва да осигури отделно обслужване на платформата си на ниво ЕС, казва адвокат Десислава Кръстева от Фондация "Право и Интернет"

13:35 | 20.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всеки бизнес да се опита да организира дейността си така, че минимално количество лични данни да бъдат прехвърляни към САЩ. Това съветва адвокат Десислава Кръстева, старши правен експерт към Фондация "Право и Интернет".

В ефира на Bloomberg TV тя коментира решението на Съда на Европейския съюз, с което се отменя споразумението между ЕС и САЩ за трансатлантическия поток от данни Privacy Shield.

„Това е една много сериозна пречка за всички организации, които трансферират данни до САЩ“, посочи адвокатът.

Десислава Кръстева обясни, че вече не може да се осигури адекватна защита на личните данни, и този, който трансферира данни, носи сериозен риск.

„Една част от организациите са пряко засегнати. В същото време Facebook ще трябва да осигури отделно обслужване на платформата си на ниво ЕС или ще трябва да поеме последващите рискове”, смята юристът.

Кръстева подчерта, че огромна част от съвременния бизнес е глобален, обменят се най-различни данни – информация за клиентите, информация за служителите и т.н.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още