IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има пропуски в киберсигурността, проблемът е хроничен, смята експерт

Необходими са периодични одити на системите, които да показват, че се правят технически тестове за сигурност, съветва д-р Георги Шарков

13:24 | 19.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хакерската атака срещу системата на Националната агенция по приходите насочи фокуса на обществото към себе си, измествайки го от хроничния проблем. Това заяви д-р Георги Шарков, ръководител на Лабораторията по киберсигурност, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Проблем у нас е, че не спазваме достатъчно известни и добри препоръки при разработване на системите, внедряването и поддържането им”, каза той. Експертът смята, че има пропуски и по отношение на организацията, процесите и квалификацията на персонала.

„Живеем в пространство без граници. Важно е системите, информацията и хората, които работят с тях, да имат минимална стабилна база и непрекъснато да се развиват“, посочи д-р Георги Шарков.

Според него основните слабости на системите в България са, че те са създавани доста отдавна по стандарти и изисквания за времето си, затова начинът, по които се поддържат и експлоатират, води до немалка част от проблемите им.

„Трябва да се поставят достатъчно високи изисквания към разработването на самите системи и внедряването им, към тяхната поддръжка. Необходими са периодични одити, които да показват, че това се прави, като се съчетаят с технически тестове за сигурността“, съветва ръководителят на Лабораторията по киберсигурност .

По думите му отговорността за теча на данни от НАП донякъде е споделена, тъй като хакерът е изпратил линкове с пароли за достъп до данните на потребителите на медиите, които от своя страна са разпространили информацията.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала. 

   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още