IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия глобява Google с 21 млн. долара

Компанията е злоупотребила с доминантната си позиция, твърди регулатор

12:24 | 09.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индийският антитръстов регулатор наложи глоба от 1,36 млрд. рупии (21,17 млн. долара) на Google за „пристрастно търсене“ и злоупотреба с доминантно положение. Това е поредният проблем с регулаторите за най-популярната в света интернет търсачка, пише CNBC.

Комисията по конкуренцията на Индия (CCI) заяви, че Google, основното звено на американския гигант Alphabet, злоупотребява с доминантната си позиция в онлайн търсачките и рекламата в тях.

"Беше установено, че Google е намесена в практики на пристрастно търсене и по този начин нанася щети на своите конкуренти, както и на своите потребители“, коментира CCI в решението си от 190 страници.

И все пак CCI твърди, че не е открила никакви нарушения в AdWords, в дизайна на търсачката и в споразуменията за онлайн дистрибуция.

Говорител на Google коментира, че компанията разглежда „притесненията“ на комисията и ще направи оцени следващите си стъпки.

"Винаги сме се фокусирали върху иновациите, за да подпомагаме развиващите се нужди на нашите потребители. Комисията по конкуренцията на Индия потвърди, че при по-голямата част от въпросите, които е разгледала, нашето поведение съответства на законите за конкуренцията в страната“, допълва той.

Това е поредната антитръстова глоба за Google.

През миналата година Европейската комисия наложи глоба за 2,4 млрд. евро (3 млрд. долара) на компанията за това, че поставя на преден план своята услуга за пазаруване и засенчва конкурентните оферти. Google обжалва решението.

Индийските власти са установили, че Google е поставяла своята услуга за търсене на полети на видно място в резултатите в търсачката си, поради което нейните конкуренти са в неблагоприятна позиция.

Решението слага край на разследването, започнато от регулатора през 2012 г. по жалби, подадени от уебсайта Bharat Matrimony и неправителствената организация Consumer Unity и Trust Society.

За нарушение на антитръстовата регулация комисията е решила да наложи глоба в размер на 5% от средните общи приходи, генерирани от компанията от индийските ѝ операции.

Google трябва да депозира глобата в рамките на 60 дни, обяви комисията.
Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още