IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията за видео игри ще се свие за първи път от години

Очакваната рецесия и проблемите с веригата на доставки са големи предизвикателства пред бизнеса

10:30 | 07.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Sergio Flores/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sergio Flores/Bloomberg

Продажбите на видео игри за първи път от години ще запишат спад на годишна база – поредна индустрия, която преживя бум по време на коронавирусната ера, а сега е изправена пред недобрите прогнози за рецесия, пише CNBC.

Световният пазар на игри и услуги се очаква да се свие с 1,2% през 2022 г. спрямо предходната година до 188 млрд. долара, сочат данни на компанията за пазарни проучвания Ampere Analysis.

Секторът записа ръст от 26% между 2019 и 2021 г., достигайки рекордните 191 млрд. долара. Продажбите на видео игри растат постоянно поне от 2015 г. насам, допълват данните на Ampere.

Геймингът получи силен тласък от блокадите заради Covid-19 през 2020 г. и хората започнаха да прекарват повече време у дома. Пускането на следващото поколение конзоли на Microsoft и Sony същата година също засили позициите на индустрията.

Въпреки това пристигането на Xbox Series X и S на Microsoft и PlayStation 5 на Sony беше нож с две остриета – логистични проблеми и недостигът на компоненти означаваха, че купувачите са изправени пред по-голяма трудност в намирането на нови конзоли по рафтовете в магазините.

Руската инвазия в Украйна – заедно с проблемите във веригата на доставките и ускоряващата се инфлация – допълнително влошиха перспективите пред гейминга. Редица разработчици на гейминг софтуер и хардуер решиха да прекратят операциите си в Русия, включително Microsoft и Sony.

Русия беше десетият по големина гейминг пазар през 2021 г. според Ampere. Но се очаква да слезе до номер 14 в световната класация тази година и да загуби 1,2 млрд. долара от стойността си, обяви фирмата.

Пиърс Хардинг-Ролс, директор проучвания в Ampere, заяви, че данните показват, че индустрията за игри не е „имунизирана срещу рецесията“, а предизвикателствата, свързани с разходите за живот заради по-високите цени, вероятно ще натежат върху потреблението.

Очаква се пазарът да се върне към растежа през 2023 г., а продажбите да достигнат 195 млрд. долара според Ampere.

Други предизвикателства, пред които е изправена индустрията, включват промените в правилата за поверителността на Apple, които затрудняват разработчиците на мобилни игри да следят потребителите на iPhone, както и забавянето на блокбъстър заглавия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още