IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Infineon: Чистата енергия и електромобилите стимулират индустрията на чиповете

Дефицитът на полупроводници в глобален мащаб ще се задържи „поне още няколко месеца“, признава ръководителят на базираното в Сингапур азиатско звено на концерна

11:35 | 31.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Все по-мащабното налагане на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и електромобилите ще продължи да стимулира търсенето на полупроводници, смята ръководителят на базираното в Сингапур звено на германската технологична компания Infineon Technologies Чуа Чи Сеон, цитиран от Nikkei Asia Review.

По неговите думи е налице „структурен импулс“ извън цикличното възстановяване на индустрията на чиповете.

„Виждаме, че страните инвестират в чиста, възобновяема енергия, като слънчевите панели. Те се нуждаят от полупроводници", посочва Сеон. „Дигитализацията води до търсене и инсталиране на сървъри за облачни центрове за данни и разпространение на 5G и Интернет на нещата. Тези области ще продължат да стимулират търсенето на полупроводници през цялата година", добавя той.

Според него перспективите са оптимистични и при електрическата мобилност, където автомобилите се нуждаят от два пъти повече полупроводници в сравнение с конвенционалните превозни средства. 

„Днес електромобилите представляват само малка част от глобалния автопарк. Представете си, че те нарастват десеткратно и повече през следващите от 10 до 20 години“, изтъква Сеон.

По отношение на продължаващия недостиг на чипове в автомобилната индустрия и в други сектори, Сеон посочва, че дефицитът "ще продължи поне още няколко месеца", добавяйки, че времето за производство може да отнеме от четири до шест месеца, в зависимост от вида на продукта и броя на стъпките, необходими за направата на даден чип.

"Разширяването на капацитета не е възможно да стане за една нощ. ... Например, за да построите фабрика, да обособите стерилно помещение, са ви необходими около две години. За да въведете оборудването в експлоатация – около 15 месеца", подчертава Сеон.

Сега, когато играчите в индустрията увеличават инвестициите, "вероятно ще видим малко повече светлина към края на годината и, разбира се, в началото на следващата година", добавя той.

Според Сеон Infineon разширява производствения си капацитет за силови полупроводникови елементи в някои свои обекти в северозападната част на Малайзия.

Infineon е основен производител на полупроводници, като компанията увеличи планираната си капиталова инвестиция до 1,6 млрд. евро за текущата финансова година, завършваща през септември, в сравнение с по-ранните си насоки от 1,4 млрд. до 1,5 млрд. евро.

Концернът не разкрива каква част от бюджета за инвестиции ще бъде изразходван в Азия.

С изключение на Япония и Китай, германската компания развива операции в девет страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, включително в Индия, Малайзия и Южна Корея. Регионът представлява 15% от общите приходи на компанията през последната финансова година, приключила през септември 2020 г.

В Сингапур Infineon наскоро започна инициатива за център за изкуствен интелект, чиято цел е да обучи над 1000 служители в града държава и да подобри своите работни процеси там.

Обучението е започнало през февруари, посочва Сеон. „Важно е да разберете какво е изкуствен интелект и какво не е - какво може да направи за вас, защото само тогава ние ще сме в състояние да извлечем идеи от служителите - коя част от работните им места според тях ще спечелят от (прилагането) на изкуствения интелект“, добавя той.

Пандемията от COVID-19 успя да нанесе щети на веригите на доставка на много международни компании, но Сеон посочва, че неговото дружество не е трябвало да променя своите вериги на доставка.

Той омаловажава положителния ефект върху индустрията на чиповете от Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), което включва 15 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион.

„Въздействието върху полупроводниците е минимално", изтъква Сеон.

Според него чиповете се третират като компоненти, които като цяло не са засегнати от митата, действащи между страните в региона досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още