IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновациите ще са един от най-засегнатите сектори от икономическия национализъм

САЩ са най-уязвими, следвани от Великобритания и Китай

20:24 | 07.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нарастващата тенденция на икономическия национализъм може скоро да усложни усилията на мултинационалните компании да управляват глобални мрежи за научноизследователска и развойна дейност, предупреждава ново проучване на консултантската компания PricewaterhouseCoopers, цитирано от Bloomberg.

Операциите за научноизследователска и развойна дейност в Съединените щати са най-засегнати от конфликта, тъй като много от тях се управляват от чуждестранни компании, които могат или да изберат, или да бъдат принудени да се приберат вкъщи, ако икономическият национализъм се увеличи.

Влошавайки положението, изследването показва, че много от изследователите, работещи в САЩ, са чужди граждани.

Обединеното кралство е на второ място по уязвимост, а Китай е на трето място.

Въпреки че Китай зависи дори по-силно от САЩ от научноизследователската и развойната дейност на чуждестранни компании, по-голямата част от работата в страната се извършва от китайски граждани, казва Бари Джарузелски, съавтор на изследването.

Една четвърт от анкетираните смятат, че Китай действително ще спечели от разрастването на икономическия национализъм.

Ако САЩ и други държави станат по-малко приветливи, „Китай би могъл да бъде бенефициент на иновации от компании, базирани в Австралия, Канада или Европа, или дори тези в САЩ и Великобритания“, показва още проучването.

В проучването участва и Робърт Пагано, главен изпълнителен директор на Watts Water Technologies Inc., американска компания, която произвежда водопроводни и отоплителни продукти.

„Ограниченията върху визите, ограниченията върху движението на таланти, колко лесно е да споделяте технологиите и знанията - нито едно от тези неща не беше подлагано под съмнение преди прегледа на нашата стратегия през 2016 г., а сега те са на радара ни“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още