IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновативни младежки проекти доминират в наградите на БАИТ

Теодор Тодоров от екипа на ТУЕС взе първа награда за проект на създадения от него прототип на механизирана инвалидна количка, който е с принос към технологичната екосистема

14:10 | 26.02.20 г.
Иновативни младежки проекти доминират в наградите на БАИТ

"Ние подкрепяме собствени разработки, които са създадени извън учебната зала като стимулираме творчеството. Наградите са не само за софтуер и електроника, но и за хидравлика, изработка на 3D принтери и други", посочи Траянов и коментира, че прави много силно впечатление, че кандидатите са от различни градове в България като Шумен, Пловдив, Враца, София и други.

Ученикът Теодор Тодоров от екипа на ТУЕС към ТУ-София взе първа награда за създадения от него прототип на механизирана инвалидна количка.

"Целта на проекта ми е да помогне на хора с двигателни проблеми да бъдат по-независими в ежедневието си. Тя предоставя функцията за изкачване на стълби. Освен това прогнозната ѝ цена драстично по-ниска спрямо конкурентни продукти", обясни изобретателят.

По думите му други прототипи са на стойност от 9 хил. евро до 14 хил. евро. "Прогнозната цена за моя продукт е около 2 хиляди лева", пресмята Тодоров.

Траянов напомни, че целта на тази награда е да се стимулира работата по проекти извън официалната образователна програма.

“ОИСР и Световният икономически форум подчертават, че една от ключовите компетенции, която ще се търси, е творчеството. Заложили сме на тези критерии още от създаването на конкурса", коментира председателят на управителния съвет на БАИТ.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още