Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Иновативни младежки проекти доминират в наградите на БАИТ

Теодор Тодоров от екипа на ТУЕС взе първа награда за проект на създадения от него прототип на механизирана инвалидна количка, който е с принос към технологичната екосистема

Иновативни младежки проекти доминират в наградите на БАИТ

гледано: 1440   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Както всяка година на наградите на Българската асоциация по информационни технологии има много силно присъствие на номинации за младежката награда
. Там бе най-оспорвано и затова присъдихме две първи награди. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Огнян Траянов, председател на управителния съвет на БАИТ. Асоциацията връчи награди в осем категории, за които се конкурираха 108 проекта.
Още по темата

"Ние подкрепяме собствени разработки, които са създадени извън учебната зала като стимулираме творчеството. Наградите са не само за софтуер и електроника, но и за хидравлика, изработка на 3D принтери и други", посочи Траянов и коментира, че прави много силно впечатление, че кандидатите са от различни градове в България като Шумен, Пловдив, Враца, София и други.

Ученикът Теодор Тодоров от екипа на ТУЕС към ТУ-София взе първа награда за създадения от него прототип на механизирана инвалидна количка.

"Целта на проекта ми е да помогне на хора с двигателни проблеми да бъдат по-независими в ежедневието си. Тя предоставя функцията за изкачване на стълби. Освен това прогнозната ѝ цена драстично по-ниска спрямо конкурентни продукти", обясни изобретателят.

По думите му други прототипи са на стойност от 9 хил. евро до 14 хил. евро. "Прогнозната цена за моя продукт е около 2 хиляди лева", пресмята Тодоров.

Траянов напомни, че целта на тази награда е да се стимулира работата по проекти извън официалната образователна програма.

“ОИСР и Световният икономически форум подчертават, че една от ключовите компетенции, която ще се търси, е творчеството. Заложили сме на тези критерии още от създаването на конкурса", коментира председателят на управителния съвет на БАИТ.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Apple заличи половин трилион долара от пазарната си капитализация за 12 сесии