IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инспектират самолетните двигателите на Rolls-Royce, използвани от Boeing

Агенцията за авиационна безопасност към ЕС ще проверява проблем с преждевременно захабавяне на някои компоненти на двигателите Trent 1000 TEN

21:58 | 10.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският производител на самолетни двигатели Rolls-Royce заяви, че е дал съгласие регулаторните органи да инспектират някои двигатели модел Trent 1000 TEN по-рано, отколкото е било планирано, съобщава Ройтерс. 

Инспекцията трябва да установи дали въпросните двигатели, които се използват от модела 787-10 Dreamliners на американската Boeing, отговарят на изискванията за изправност.

От Rolls-Royce подчертават, че клиентите на компанията ще бъдат официално информирани за режима на ускорена инспекция в сряда и че очакванията на британския концерн за размера на разходите по сервиза на Trent 1000 за 2019 г. и 2020 г. остават непроменени.

Дружеството посочи, че инспекцията е част от неговата дейност по отношение на въпросите, които са възникнали около най-новата версия на двигателите, при която беше установено по-рано от очакваното изхабяване на турбинните перки.

От компанията посочват, че на определен брой от тези двигатели е трябвало да се сменят турбинните перки по-рано от предвиденото, като Rolls-Royce съгласува своите действия с Агенцията за авиационна безопасност към Европейския съюз (ЕС) относно инспекцията на останалите в складовете двигатели.

По-рано през април Singapore Airlines Ltd приземи два самолета Boeing Co 787-10, които използват двигатели Trent 1000 TEN, след като проверките на флота на сингапурската компания установиха преждевременно износване на определени компоненти от двигателите.

В края на февруари Rolls-Royce заяви, че 35 самолета с този тип двигатели са били приземени заради корозия на двигателни части или преждевременно захабяване. Производителят заяви, че иска да редуцира тази бройка до 10 до края на настоящата година.

Двигателите Trent 1000 TEN са в експлоатация от ноември 2017 г. и в момента се използват повече от 180 от тях в различни самолети. Планира се внедряването на усъвършенствани турбинни перки в този модел двигатели в началото на 2020 г. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Преди две-три години, експертите на Ролс-Ройс бяха писали че, понеже е установено износване лопатките на турбините така или иначе, при работа то, те били преценили, че вече било нямало нужда да ги полират преди монтажа. Тъй де, щом така или иначе, щели да ерозират...Та, пита се, дали точно в тези двигатели са сложили лопатки тип така или иначе, неполирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още