IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институтът за космически изследвания подготвя законова регулация за дроновете

Безпилотните апарати ще бъдат разделени на три категории

11:11 | 25.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Институтът за космически изследвания и технологии към БАН подготвя законова регулация за дроновете. Това съобщи пред БНТ проф. Димо Зафиров от Института.

Все повече хора изполват дроновете, за да правят снимки, но притесненията около апаратите растат. Експерти по сигурността смятат, че безпилотните летателни апарати  могат да бъдат използвани за тероризъм, или пък да се наруши личното пространство на отделни хора.

"Има много проблеми. Да, аз имам собственост, но въздушното пространство над нея не е моя собственост", коментира проф. Зафиров.

Той очаква през пролетта учените да представят прототип на  нормативни документи, които да бъдат подложени на обществено обсъждане.

В текстовете се предвижда безпилотните летателни апарати да бъдат разделени на три категории - клас свободен, клас специфичен и клас сертифициран. 

Първите два класа включват апарати до 25 кг, а сертифицираните са до 150 кг.

Клас свободен се дели на две подкатегории. В едната дронове до 250 гр., които се движат в зоната на видимост, няма да имат нужда от регистрация. В другата дроновете, които летят извън зоната на видимост, ще трябва да бъдат регистрирани.

Идеята е при закупуването на дрон това да се вписва в регистър и ако стане някаква ситуация, да се знае на кого е този апарат, от кого е купен и експлоатиран. В противен случай не можете и да го застраховате. Застрахователите казват - това е все едно кола без номер, обяснява проф. Зафиров.

Специфичната категория е за апарати, които летят извън зоната на видимостта, което изисква разрешение от оторизираните власти за това.

При сертифицираната група дроновете ще трябва да преминат през същите степени на сертификация, през които минават всички останали летателни апарати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още